Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch

ČR, Maďarsko, Poľsko

Český akciový trh minulý týždeň oslabil. Index pražskej burzy PX uzavrel na úrovni 955,78 bodu, pričom v predchádzajúcom týždni bola jeho záverečná hodnota 975,32 bodu. Trhy reagovali na správy o vývoji cien v krajine. České spotrebiteľské ceny v novembri oproti októbru klesli o 0,1 %. Tento vývoj ovplyvnilo zníženie cien najmä v segmentoch alkoholické nápoje a tabak a rekreácia a kultúra. Medziročný rast cien sa v novembri v krajine po štyroch mesiacoch spomaľovania zrýchlil na 1,1 % z októbrovej úrovne 0,9 %. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Maďarský akciový trh minulý týždeň tiež klesol. Hlavný budapeštiansky index BUX oslabil na 18 424,72 bodu z úrovne 18 464,46 bodu, na ktorej bol pred týždňom. Maďarská priemyselná výroba v októbri podľa neupravených aj podľa kalendárne upravených údajov medziročne posilnila o 6 %. Medzimesačne však podľa sezónne a kalendárne upravených údajov o 0,5 % oslabila. Priemyselná produkcia krajiny za január až október v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástla o 0,7 %. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke maďarský štatistický úrad.

Minulý týždeň sa nedarilo ani poľským akciám. Hlavný index varšavskej burzy WIG20 uzavrel v piatok na úrovni 2 429,67 bodu, čo bolo menej ako záverečná hodnota 2 479,16 bodu z predchádzajúceho týždňa. Trhy zareagovali na správy o vývoji zahraničného obchodu Poľska. Deficit obchodnej bilancie Poľska sa v období medzi januárom a októbrom tohto roku dostal na úroveň 1,159 mld. eur. V stredu o tom informoval poľský štatistický úrad. Poľský export za desať mesiacov tohto roku medziročne stúpol o 6 % na 127,49 mld. eur, kým import posilnil v tomto období o 0,1 % na 128,65 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy