Predstavenstvo Peugeotu údajne schválilo dohodu s Dongfeng Motor

Predstavenstvo francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën schválilo vytvorenie aliancie s čínskym výrobcom áut Dongfeng Motor, v rámci ktorej čínska firma a francúzsky štát odkúpia pomerne veľký podiel v automobilke za výhodnú cenu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.
Podľa tohto zdroja predstavenstvo Peugeotu súhlasilo, aby vláda a Dongfeng Motor investovali do automobilky 3,5 miliardy eur, za čo získajú 20-% podiel vo firme. To znamená, že ich jedna akcia automobilky vyjde na 7 eur, čo je výrazne menej, ako je hodnota jej akcií na burze. Na porovnanie, v stredu (11. 12.) uzavreli akcie PSA Peugeot Citroën obchodovanie na cene 11,50 eura za jeden podiel.
Hovorca Peugeotu sa k týmto informáciám odmietol vyjadriť rovnako ako francúzska vláda.
Ale médiá už v novembri priniesli správy, že Peugeot a Dongfeng rokujú o investícii aj o rozšírení už existujúcej spolupráce v spoločnom podniku v Číne na ďalšie trhy. Peugeot totiž tvrdo zasiahla dlhová kríza na juhu eurozóny, ktorá je jeho kľúčovým trhom. Automobilka už dva roky bojuje so stratou, ktorá ju prinútila obmedziť výrobu vo Francúzsku, kde zatvorí závod pri Paríži a prepustí zhruba 8000 zamestnancov.
Ale aj po reštrukturalizácii bude Peugeotu chýbať kapitál a potrebuje partnera, aby dokázal obstáť v tvrdej konkurencii.
Peugeot má partnerský vzťah aj s americkým koncernom General Motors (GM), ktorý vlastní 7-% podiel v Peugeote. To znamená, že po vstupe čínskeho kapitálu bude podiel Dongfeng Motor vo francúzskej automobilke vyšší, ako je podiel GM.

Súvisiace články

Aktuálne správy