Miera inflácie vo Francúzsku v novembri mierne zrýchlila

Medziročná miera inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, v novembri mierne vzrástla tak, ako ekonómovia predpovedali. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Insee, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v novembri 2013 zvýšil medziročne o 0,8 %. To je o niečo viac ako v októbri, keď vzrástol o 0,7 %. Novembrové tempo rastu HICP sa zhoduje s odhadmi analytikov.
V medzimesačnom porovnaní harmonizované ceny tovarov a služieb vo Francúzsku v novembri podľa očakávania stagnovali po októbrovom poklese o 0,1 %.
Aj neharmonizovaná miera inflácie vo Francúzsko v novembri mierne zrýchlila na 0,7 % z októbrových 0,6 %, v medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v krajine v sledovanom období nezmenili.
Jadrová inflácia očistená od nestálych cien potravín a energií v novembri vzrástla medziročne o 0,8 % a medzimesačne o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy