Kongres USA sa dohodol na financovaní federálnej vlády do roku 2015

, ČTK Foto:TASR

Americký Kongres vyjednal v noci na stredu dvojročnú dohodu, ktorá zaistí financovanie aktivít federálnej vlády do októbra 2015. Bez nej by hrozilo, že vláda bude od 15. januára 2014 bez peňazí, čím by sa zopakovala situácia z tohtoročného októbra, aj leta 2012.

Dosiahnutie dohody v utorok večer miestneho času oznámili demokratická šéfka senátneho rozpočtového výboru Patty Murrayová a jej republikánsky rival zo Snemovne reprezentantov Paul Ryan.

"Som šťastný, že sa vyhneme navýšeniu daní, zostaneme v rozpočtovom limite a navyše dosiahneme určité zníženie deficitu. A som potešený, že sa vyhneme tomu, aby vláda zostala bez prostriedkov," vyhlásil republikánsky senátor Rob Portman, ktorý je členom širšieho kongresového panelu pre rozpočtové otázky.

Federálna vláda sa tento rok v októbri kvôli neschopnosti republikánov a demokratov dosiahnuť zhodu ocitla na 16 dní bez peňazí. Núdzový stav vtedy odblokoval až kompromisný zákon o vládnych financiách a o zvýšení dlhového stropu, v opačnom prípade hrozila Spojeným štátom platobnú neschopnosť.

Októbrová kríza skončila politickou porážkou republikánov, ktorí sa neúspešne snažili spolu s rozpočtovými záležitosťami presadiť zmeny v reforme zdravotníctva prezidenta Baracka Obamu. Riskovali aj recesiu.

Dow Jonesov index v závere newyorského obchodovania oslabil o 0,33 percenta na 15 973,13 bodu. Širší index S&P 500 po pondelkovom dosiahnutí nového rekordu klesol o 0,32 percenta na 1802,62 bodu. Technologický index Nasdaq uzavrel na 4060,49 bodu so stratou 0,2 percenta.

Investori zachovávajú opatrnosť, pretože budúci týždeň zasadá menový výbor americkej centrálnej banky (Fed). Niekoľko členov výboru tento týždeň naznačilo, že s obmedzovaním podporných nákupov dlhopisov môže Fed začať skôr, než sa teraz očakáva.

Krajne uvoľnená menová politika Fedu tento rok výrazne prispieva k rastu amerických akcií, v poslednej dobe ale vychádzali priaznivé údaje z ekonomiky, ktoré by mohli Fed prinútiť k skorému zásahu. Ak by ale ekonomika skutočne posilnila rast, ústup od krajne uvoľnenej politiky by pre Wall Street nemusel byť nijako bolestný.

Súvisiace články

Aktuálne správy