Pokles talianskeho HDP sa v treťom kvartáli zastavil

Podľa revidovaných údajov sa hrubý domáci produkt krajiny za júl až september nezmenil, predbežný odhad naznačoval jeho pokles o 0,1 %.

Pokles talianskej ekonomiky sa v treťom štvrťroku tohto roka po dvoch rokoch zastavil a výrazný rast októbrovej priemyselnej výroby posilnil očakávania, že v záverečnom štvrťroku tohto roka sa v krajine obnoví hospodársky rast. Taliansky štatistický úrad ISTAT v utorok uviedol, že podľa smerom nahor revidovaných údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) v treťom kvartáli nezmenil. Predbežný odhad naznačoval, že taliansky HDP sa v treťom kvartáli o 0,1 % zmenšil. Štatistický úrad však upozornil, že ekonomika krajiny sa ešte z recesie nedostala. „Z technického pohľadu tieto údaje nie sú dostatočné na to, aby sa povedalo, že recesia sa skončila,“ povedal hovorca úradu. Dodal, že pred zaokrúhlením údajov HDP prejavil v treťom kvartáli drobný pokles.

Medziročne sa talianske hospodárstvo v treťom štvrťroku zmenšilo o 1,8 %, čiže trochu menej, ako naznačoval predbežný odhad, podľa ktorého bol medziročný pokles HDP na úrovni 1,9 %. Ekonomiku krajiny v období júla až septembra podporila silná tvorba zásob, ale zahraničný obchod mal na hospodársky rast negatívny vplyv, keďže dovoz rástol podstatne viac ako export. Výdavky spotrebiteľov pokračovali v poklese a investície sa výrazne zmenšili.

Nádeje, že stagnácia ekonomiky Talianska by sa mohla pred záverom roka 2013 zmeniť na rast, podporili údaje o raste októbrovej priemyselnej výroby o 0,5 %. Išlo už o druhý mesiac rastu priemyselného sektora. Produkcia priemyslu za august až október však stále bola o 0,3 % menšia v porovnaní s výrobou za júl až september. Podľa kalendárne upravených údajov bola októbrová priemyselná výroba o 0,5 % menšia ako v rovnakom mesiaci vlaňajška. Išlo už o 26 mesiacov jej medziročného zmenšovania sa, ale októbrové oslabenie priemyslu bolo najmiernejšie za celé obdobie jeho poklesu.

Súvisiace články

Aktuálne správy