Nová predikcia potvrdila rast ekonomiky za tento rok, porastie o… (2)

Slovenská ekonomika vzrastie za rok 2013 o 0,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). V rámci prognózy za 4. štvrťrok 2013 o tom dnes informovala Národná banka Slovenska (NBS), ktorá tak potvrdila svoju predpoveď zo septembra tohto roku. „Čo sa týka základného čísla vývoja ekonomiky, tá prognóza je veľmi, veľmi podobná predchádzajúcej prognóze,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave viceguvernér NBS Ján Tóth.
V rámci predpovede rastu HDP na nasledujúce roky banka len mierne upravila svoje očakávania. Pre rok 2014 očakáva po novom rast ekonomiky na úrovni 2,2 % HDP, pričom pôvodne predpovedala 2,1 %. K úprave došlo aj v prípade roku 2015, kde sa predikcia rastu znížila z 3,2 na 3,1 %.
Podľa Tótha prišlo k miernej zmene očakávaní pre budúci rok najmä v dôsledku toho, že vláda realizovala svoje konsolidačné kroky vo väčšej miere prostredníctvom jednorazových opatrení, než predpokladala predchádzajúca prognóza. „Pre rok 2015 je to veľmi malé prehodnotenie pomalšieho zahraničného dopytu,“ uviedol viceguvernér NBS.
Rovnaké očakávania ako NBS má aj Európska komisia (EK), ktorá za tento rok predpovedá rast slovenskej ekonomiky na úrovni 0,9 % HDP. Pre rok 2014 má rast dosiahnuť 2,1 % a o rok neskôr 2,9 % HDP. Podľa Ministerstva financií (MF) SR porastie hospodárstvo v tomto roku menej, než odhadla NBS. Posledná prognóza rezortu hovorí o medziročnom náraste o 0,8 % HDP.
Pri inflácii došlo v rámci prognózy NBS na tento rok ku zmene z 1,7 % na 1,5 %. Pre rok 2014 sa pôvodne odhadovala inflácia na úrovni 1,5 %, podľa najnovších odhadov však má dosiahnuť 1,3 %. Predpoveď na rok 2015 ostala nezmenená na úrovni 1,8 %. „Pomerne nízky rast cien by mal reflektovať slabý spotrebiteľský dopyt, pokles cien energií a stabilizáciu cien potravín a tlmiť by ho mala aj cyklická pozícia ekonomiky,“ skonštatoval guvernér NBS Jozef Makúch.

Súvisiace články

Aktuálne správy