Banky v Česku sú stále odolné voči ekonomickým rizikám

Banky v Česku sú stále odolné voči ekonomickým rizikám. Vyplýva to zo záťažových testov Českej národnej banky (ČNB), ktoré preverili stabilitu finančných ústavov. Podľa testov, ak by recesia českej ekonomiky pokračovala aj v nasledujúcich troch rokoch, nemalo by to bankovým sektorom v krajine nijako otriasť. Informovala o tom na svojej internetovej stránke spravodajská televízia ČT 24.
České banky sú tak podľa aktuálnych výsledkov dostatočne odolné voči prípadnému nepriaznivému ekonomickému vývoju. Ukázalo sa dokonca, že bankový sektor v Česku je odolnejší než v júni, keď ČNB zverejnila výsledky predchádzajúcich testov.
„Nové záťažové testy odhalili, že bankový sektor je odolný voči rizikám, je schopný ustáť nepriaznivý vývoj v zahraničí, vrátane výrazného poklesu ekonomickej aktivity v eurozóne aj výkyvu na finančných trhoch,“ ubezpečil riaditeľ odboru finančnej stability ČNB Jan Frait.
ČNB pri záťažových testoch simulovala dva scenáre. Základný scenár je konzervatívnejší a počíta s vývojom ekonomiky, ktorý vypracovala samotná centrálna banka. Podľa jej odhadu by mal výkon hospodárstva tento rok klesnúť o 0,9 % a na budúci rok vzrásť o 2,1 %. V takom prípade by sa do problémov dostal len zlomok bánk (ktoré spravujú zhruba 1 % aktív celého sektora ).
Druhý – záťažový scenár – sa usiloval otestovať vývoj v bankovom sektore v prípade hlbšej recesie. Tento scenár počíta s poklesom ekonomiky v nasledujúcich troch rokoch. Podľa ČNB by potom muselo celkom 10 bánk (11 % aktív v sektore) zvýšiť kapitál asi o 10 miliárd korún (363,66 milióna eur).
„Z hľadiska veľkosti bankového sektora nejde o natoľko významnú hodnotu, ktorá by mohla ohroziť jeho stabilitu,“ dodáva ČNB.

Súvisiace články

Aktuálne správy