Objem úverov firmám v Taliansku opäť klesol

Podľa údajov centrálnej banky krajiny sa objem úverov firmám v októbri medziročne znížil o 4,9 %, v septembri sa zmenšil o 4,2 %.

Talianske banky v októbri opäť zmenšili požičiavanie firmám, keďže objem klasifikovaných úverov pokračoval v medziročnom raste nezmeneným tempom na úrovni 22,9 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnila centrálna banka krajiny. Banka uviedla, že objem úverov firmám sa v októbri medziročne znížil o 4,9 %, čo bol najväčší pokles od júla 2011. V septembri sa objem úverov firmám v Taliansku zmenšil o 4,2 %.

Vysoké úverové riziká v krajine brzdia poskytovanie bankových pôžičiek napriek tomu, že talianska ekonomika sa pomaly dostáva zo svojej najdlhšej povojnovej recesie. Centrálna banka Talianska však vyzvala komerčné banky, aby začali predávať svoje zlé úvery, keďže rastie záujem špecializovaných investorov o tieto aktíva. Pozitívnym vývojom v talianskom bankovom sektore bolo v októbri to, že vklady súkromného sektora sa v októbri medziročne zvýšili o 5,4 % po tom, ako v predchádzajúcom mesiaci stúpli o 3,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy