Travel Service kúpi 34 % akcií ČSA z opcie Korean Air

Spoločnosť Travel Service kúpi 34 % akcií Českých aerolínií (ČSA) z opcie Korean Air. Stane sa tak ich druhým najväčším akcionárom po Kórejcoch, ktorí tento rok kúpili od štátu 44 % akcií českého národného dopravcu. Informoval o tom internetový portál iDNES.cz.
Štát zastúpený Českým aeroholdingom bude teraz vlastniť 19,74-% podiel v ČSA a Česká poisťovňa 2,26 %. Vzhľadom na fakt, že nový akcionár Travel Service je tiež českým dopravcom, nestratí ČSA štatút tzv. národného dopravcu, ktorý potrebuje pri linkách na niektoré regulované trhy, ako je napríklad Rusko.
Po podpise akcionárskej a kúpnej zmluvy musia ešte celú transakciu schváliť príslušné protimonopolné úrady, až potom nadobudnú spomínané zmluvy účinnosť.
„Český aeroholding informovala spoločnosť Korean Air o jej požiadavke uplatniť formou opcie právo na nákup ďalších 34 % akcií ČSA od spoločnosti Český aeroholdingu, čo je v súlade s kúpnou zmluvou,“ informoval aeroholdnig na svojej webovej stránke. Korean Air tieto akcie následne predá Travel Service.
Spoločnosť Korean Air vysvetľuje rozhodnutie uplatniť svoju opciu a potom tieto akcie predať firme Travel Service tým, že chce upevniť svoju pozíciu v Európe a vytvoriť z Letiska Václava Havla v Prahe v spolupráci s Travel Service svoju európsku základňu.
„Vstup do ČSA berieme nielen ako strategickú kapitálovú investíciu, ale aj ako príležitosť spolupracovať s Korean Air, ktorý patrí medzi najväčších svetových leteckých prepravcov,“ uviedol v tlačovej správe predseda predstavenstva Travel Service Jirí Šimáně.
Jeho spoločnosť ponúkne Korean Air znalosť českého a stredoeurópskeho trhu a napojenie ich siete na 40 destinácií, do ktorých Travel Service lieta z pražského letiska.
Travel Service je českou leteckou spoločnosťou, ktorá vznikla v roku 1997. Po rozsiahlej expanzii teraz pôsobí aj na Slovensku, v Maďarsku, Poľsku, Švajčiarsku, Francúzsku a na Kanárskych ostrovoch. Prevádzkuje charterové lety, pravidelné linky pod obchodnou značkou SmartWings a privátne lety kategórie Business Jet.
Korean Air kúpili podiel v ČSA v apríli tohto roka za 67,5 milióna korún (2,46 milióna eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy