Tlačovka ECB: Sadzby sa nemenia, depozitná sadzba pod nulu neklesá

, patria Foto: SITA

Európska centrálna banka na decembrovom rokovaní rozhodla o ponechaní úrokových sadzieb bezo zmeny. Po ich znížení v novembri hlavná sadzba zostáva na 0,25 percentách. Na nulovej úrovni zotrváva depozitná sadzba. Výsledok je v súlade s odhadmi.

Na tlačovej konferencii ECB zopakovala svoj ​​výhľad, že úrokové sadzby zostanú na súčasných alebo nižších úrovniach po dlhšiu dobu. Podľa prezidenta Draghiho sa krátko diskutovalo o negatívnej depozitnej sadzbe a ECB je technicky pripravená ju použiť.

V novej prognóze ECB predpokladá tohtoročný pokles ekonomiky o 0,4 percenta. Výhľad pre budúci rok bol mierne vylepšený na 1,1 percenta a v roku 2015 by HDP mal stúpnuť o 1,5 percenta. Riziká pre rast zostávajú smerom dole. Nová prognóza inflácie je na 1,4 percenta pre tento rok, teda mierne nižšie. V budúcom roku banka predpokladá rast cien o 1,1 percenta, teda pomalší oproti 1,3 percent v predchádzajúcej prognóze. Rok 2015 potom má priniesť infláciu na úrovni 1,3 percenta. Riziká pre vývoj cien hodnotí ECB ako zhruba vyvážené.

ECB naďalej čaká, že inflačné tlaky v strednodobom horizonte zostanú tlmené a nízka inflácia môže pretrvať v dlhšom období. Postoj menovej politiky tak zostane podporný tak dlho, ako bude treba. ECB pozorne monitoruje peňažný aj devízový trh. Ohľadom kurzu eura prezident Draghi okrem obvyklých slov pridal v odpovedi na jednu z otázok tiež vyhlásenie, že jednostranné devízové ​​intervencie nie sú súčasnými dohodami G20 zvažované.

Banka je podľa Draghiho pripravená zvážiť všetky dostupné nástroje a pripravenosť všetkých možností menovej politiky je vysoká. Ak by ECB mala použiť operáciu podobnú LTRO, chcela by si byť istá, že jej efekt dosiahne do ekonomiky.

Stabilné sadzby boli trhom očakávané, v tomto bode sa teda žiadne prekvapenie nekoná. Nová prognóza ECB je nižšia pri inflácii, ale jej riziká sú vyvážené a vylepšený bol výhľad pre rast ekonomiky v budúcom roku. Rétorika prezidenta Draghiho sa znova niesla na holubičej nôte, ale o niečo menej agresívne než na minulom rokovaní. Žiadny návrh na zníženie sadzieb tentoraz v menovom výbore nepadol. Novembrový nárast inflácie tak zrejme zapôsobil.

Banka má technicky pripravené alternatívne nástroje k uvoľneniu menovej politiky, ale nijako nenaznačuje, že by ich mala v blízkej dobe použiť. O negatívnej depozitnej sadzbe sa pravdepodobne viedla len všeobecná diskusia a na LTRO, súdiac podľa komentárov, banka nateraz nevidí dostatok dôvodov. Je pravdepodobné, že až by ho použila, dodávky likvidity by podmienila postúpením peňazí z bánk do reálnej ekonomiky. Celkovo vzaté tak dnešné rokovania vyznieva v prospech stabilnej menovej politiky v najbližšom výhľade.

Reakcia eura na rokovanie ECB je pozitívna a spoločná európska mena posilňuje k doláru na 1,3640. Dôvodom je komentár, ktorý nenaznačuje, že by sa banka chystala čoskoro použiť ďalšie nástroje k uvoľneniu politiky.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy