Americká ekonomika vzrástla viac, ako sa odhadovalo

V treťom štvrťroku sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny medziročne zväčšil o 3,6 %, predchádzajúci odhad naznačoval rast iba na úrovni 2,8 %.

Americká ekonomika v treťom kvartáli rástla rýchlejšie, ako sa pôvodne odhadovalo, keďže podniky výrazne zväčšili stav zásob. Základný domáci dopyt však zostal slabý, čo podporuje rozhodnutie amerického Federálneho rezervného systému (Fed) pokračovať vo svojom programe stimulov. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa medziročne zväčšil o 3,6 %, uviedlo vo štvrtok americké ministerstvo obchodu. Podľa predošlého odhadu posilnil iba o 2,8 %.

Rast amerického hospodárstva v priebehu júla až septembra bol najrýchlejší od prvého kvartálu 2012. Išlo o jeho zrýchlenie v porovnaní s rastom za druhý štvrťrok tohto roka, kedy sa ekonomika USA zväčšila o 2,5 %. Ekonómovia však očakávajú, že v záverečných troch mesiacoch roka 2013 sa hospodársky rast v USA spomalí. Podniky v treťom štvrťroku vytvorili zásoby v hodnote 116,5 mld. USD. Bolo to ich najvýraznejšie zväčšenie od prvého kvartálu 1998. Predošlý odhad hovoril o tom, že v treťom štvrťroku podniky vytvorili zásoby v hodnote iba 86 mld. USD.

Spotrebiteľské výdavky v USA počas júla až septembra podľa revidovaných údajov stúpli iba o 1,4 %. Predchádzajúci odhad naznačoval, že posilnili o 1,5 %. Ministerstvo obchodu zároveň informovalo, že zisky amerických firiem po zdanení v treťom kvartáli posilnili o 2,6 %. Išlo o spomalenie ich rastu, keďže v druhom štvrťroku sa zvýšili o 3,5 %.

(1 EUR = 1,3594 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy