Daň z finančných transakcií je podľa EK v súlade s právom

Navrhovaná daň z finančných transakcií v jedenástich členských štátoch Európskej únie neobmedzuje daňovú suverenitu krajín, ktoré sa k dohode nepripoja, tvrdí právna služba Európskej komisie

Navrhovaná daň z finančných transakcií v jedenástich členských štátoch Európskej únie neodporuje právu únie ani medzinárodnému právu. Vyplýva to z dokumentu Európskej komisie (EK), ktorý získala v stredu agentúra Reuters. Daň z obchodovania s akciami, dlhopismi a finančnými derivátmi mala podľa pôvodných plánov od začiatku budúceho roka priniesť ročne zhruba 35 mld. eur.

 

Právnici členských štátov v septembri upozornili, že transakčná daň uplatňovaná iba v niektorých krajinách by bola "diskriminačná a pravdepodobne by viedla k narušeniu súťaže na úkor nezúčastnených členských štátov". Zo stanoviska právnych poradcov EK však podľa agentúry Reuters vyplýva, že navrhovaný krok nezasahuje do daňových kompetencií krajín, ktoré sa k dohode nepripoja.

Nemecko a desať ďalších členských krajín EÚ, vrátane Slovenska, sa v januári dohodlo na dani z obchodovania na finančných trhoch. Predstavitelia štátov v tom čase vyjadrovali očakávania, že táto daň by mohla začať fungovať od januára 2014 a pokryť časť nákladov finančnej krízy. Okrem Nemecka a Slovenska sa k návrhu pripojilo aj Francúzsko, Belgicko, Rakúsko, Slovinsko, Portugalsko, Grécko, Taliansko, Španielsko a Estónsko. Sadzba dane by podľa návrhu Európskej komisie mala predstavovať 0,1 % pre akcie a 0,01 % pre deriváty. Celkové daňové príjmy z tejto dane odhaduje komisia na úrovni 30 až 35 mld. eur ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy