EK udelila šiestim bankám rekordnú pokutu, najvyššiu dostala DB (2)

Európska komisia udelila šiestim popredným bankám z Európy a USA rekordnú pokutu 1,7 miliardy eur za manipulácie s kľúčovými úrokovými sadzbami, vrátane úrokovej sadzby na londýnskom medzibankovom trhu (Libor). Uviedla to dnes agentúra Reuters, ktorá tak potvrdila svoje predchádzajúce informácie od nemenovaného zdroja.
Ide o najvyšší peňažný trest, ktorý komisia vymerala finančným inštitúciám. Z toho najväčšiu pokutu dostala nemecká Deutsche Bank (DB), a to 725,36 milióna eur. Americká JPMorgan potvrdila, že jej komisia vymerala pokutu vo výške 79,9 milióna eur, proti ktorej sa však chce odvolať.
Francúzska Société Générale sa k správe, že má zaplatiť pokutu 446 miliónov eur odmietla vyjadriť.
Ďalšími bankami, ktoré dostali pokutu, sú britská Royal Bank of Scotland (391 miliónov eur), americká Citigroup (70 miliónov eur) a britská maklérska firma RP Martin má zaplatiť 247.000 eur.
Dôvodom sú manipulácie s referenčnou úrokovou sadzbou Libor, ktorá sa používa pri medzibankových pôžičkách na londýnskom trhu, a tiež s jej ekvivalentom Euribor v eurozóne.
Od týchto úrokových sadzieb sa odvíja úročenie derivátov a ďalších finančných produktov, ako sú hypotéky, v objeme stoviek biliónov dolárov.
Podľa eurokomisára pre hospodársku súťaž Joaquína Almuniu „najšokujúcejšou stránkou tohto kartelu bola tajná dohoda medzi bankami, ktoré by si mali v podstate vzájomne konkurovať“.
Komisia pokračuje vo vyšetrovaní ďalších bánk – Crédit Agricole, HSBC a maklérskej firmy ICAP.

Súvisiace články

Aktuálne správy