Aktivita priemyslu ČR, Poľska a Maďarska rástla

Aktivita priemyslu v strednej Európe v novembri posilnila, čo naznačuje silnejší hospodársky rast v regióne v štvrtom kvartáli vďaka rastúcemu dopytu zo strany Nemecka a postupnému oživovaniu domácej spotreby. Indexy nákupných manažérov (PMI) priemyselných sektorov Českej republiky a Poľska prekonali očakávania a rast priemyselnej aktivity v Maďarsku sa zrýchlil.

Český PMI v novembri poskočil na úroveň 55,4 bodu z októbrových 54,5 bodu a dostal sa najvyššie od mája 2011. Zároveň prekonal očakávania, že jeho novembrová hodnota bude 54,7 bodu. PMI poľského priemyslu podľa prieskumu agentúry Markit vzrástol na 54,4 bodu z októbrových 53,4 bodu. „Zlepšenie českého PMI je silným signálom toho, že nepriaznivé údaje o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) v treťom kvartáli pravdepodobne neznamenali návrat do recesie,“ povedal Vojtěch Benda, hlavný ekonóm BHS Securities.

Maďarský PMI priemyselného sektora, ktorý na základe inej metodiky zostavuje Asociácia pre logistiku, nákupy a manažment zásob, v novembri poskočil na 52,6 bodu z októbrovej revidovanej úrovne 51,1 bodu. „Rozhodne to signalizuje rast, čo znamená, že maďarská priemyselná výroba je na správnej ceste,“ konštatoval András Balatoni, analytik ING. „Keďže zahraničný dopyt posilňuje, výsledkom bude podstatné zväčšenie priemyselnej produkcie,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy