Nouriel Roubini: Viac by sa mi páčila prezývka Dr. Realista

, bloomberg Foto:SITA

Nie som ani pesimista, ani optimista, prezrádza na seba v krátkom medailóniku pre Bloomberg TV profesor Nouriel Roubini. Muž, ktorý s dvojročným predstihom predpovedal hypotekárnu krízu v USA, tvrdí, že nie je oddaným medveďom. A dokazuje to svojimi aktuálnymi investičnými preferenciami.

"V súčasnosti sledujeme globálne ekonomické oživenie, prehnaný pesimizmus nie je na mieste," pokračuje Roubini. "Stále však musíme byť realistami a vnímať ako riziká poklesu, tak príležitosti rastu."

Investorom odkazuje jednu starú známu pravdu, ktorú sa snaží sám dodržiavať. "Nemá zmysel načúvať len tým, ktorí s vami súhlasia. Je potrebné dopriať pozornosť svojim oponentom a snažiť sa pochopiť, prečo s vami nesúhlasia. Len vaši odporcovia vám nastavia zrkadlo, aby ste mohli zistiť, či sa náhodou nemýlite."

Ako by teraz poradil (americkým) investorom naložiť s 1000 USD? "Po prvé, musíte diverzifikovať. Časť peňazí musí zostať v USA, časť nechajte plynúť do Európy a na mladé trhy. Výnosy dlhopisov porastú a ich ceny klesnú, preto by som obmedzil ich podiel v portfóliu. V miernej prevahe by mali naopak byť akcie, pretože očakávam globálne oživenie. Pozitívne signály sú viditeľné v Japonsku alebo Spojenom kráľovstve," vysvetľuje Roubini.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy