Sita Nataraj Slavov: Účet za veľkorysý sociálny systém zaplatí stredná trieda

, usnews.com Foto:michael ramirezSITA

Populárna predstava, že z daní bohatých by sa dal financovať americký sociálny systém a možno aj deficit rozpočtu, realizovateľná nie je. Ak sa ponechaná sociálny systém na dnešnej úrovni, zaplatí to stredná trieda.

Ekonómka Sita Nataraj Slavov z American Enterprise Institute, poukazuje na to, že dane vyrubené pre bohatšiu vrstvu, z dlhodobého hľadiska škrtia úspory a investície, čo zhoršuje výhľad pre hospodársky rast a spomaľuje vytváranie pracovných miest.

Podľa súčasných trendov narastie v USA do roku 2088 pomer dôchodkov a verejných výdavkov na zdravotníctvo k HDP z 10 na 20 percent. Rok 2088 je samozrejme ešte veľmi ďaleko, ale je zrejmé, že tento trend udržateľný nie je. Niečo sa musí urobiť, aby sa misky váh dostali do rovnovážneho stavu. Do úvahy prichádzajú dve možnosti, buď minúť menej na zdravotnú starostlivosť a dôchodok, alebo vybrať viac na daniach.

V ostatnom čase je počuť hlasy "nech to zaplatia bohatí!" Čiže nie znižovať sociálne dávky, ale potrebné peniaze vybrať na daniach uvalených na bohatých. Treba zdaniť najbohatšie jedno až desať percent obyvateľstva a rovnako aj kapitálové zisky. Takýto prístup a la Robin Hood je prirodzene sympatický pre väčšinu spoločnosti, problém ale je v tom, že v praxi je takmer nepoužiteľný. Nielen preto, že najbohatších je najťažšie zdaňovať, ale aj z dôvodu, že zdanením kapitálových príjmov štát odrádza od investícií a to na úkor rastových príležitostí v ekonomike a vytvárania pracovných miest. Nie náhodou ani v severských krajinách nezdaňujú kapitál extrémne, vedia, že dlhodobý úspech je založený na úsporách a investíciách.

Ak USA nechce ušetriť ani na zdravotníctve ani na dôchodkoch, nemá inú možnosť ako zdaniť strednú triedu, čiže zvýšiť spotrebné dane a dane z príjmu. Namiesto kapitálu, zdania spotrebu v kombinácii s daňou na "škodlivý tovar“ , kam patria aj cigarety, alkohol, či benzín.

Nie je to tak jednoduché ako v rozprávke, že sa niečo vezme bohatej vrstve a postačí to na zachovanie štedrého sociálneho a zdravotného systému. Hlavný záver ekonómky American Enterprise Institute je, že ak USA nechce znížiť dôchodky, musí ich nechať zaplatiť strednou triedou.

Súvisiace články

Aktuálne správy