Fico chce oživiť značku „Made in Czechoslovakia“

, idnes Foto:TASR

Niektoré krajiny Ázie a Afriky doposiaľ nerozlišujú medzi samostatnou Českou a Slovenskou republikou, ale zato vedia o Československu. Medzi štyrmi očami sa na tom zhodli slovenskí premiér Robert Fico s českým náprotivkom Jiřím Rusnokom a chcú preto oprášiť značku Made in Czechoslovakia. Malo by to pomôcť exportu.

"Mali sme pracovný obed a bavili sme sa o spoločnom postupe pri presadzovaní značky Made in Czechoslovakia. Máme spoločné skúsenosti, že v niektorých regiónoch sveta si nevšimli rozdelenie Československa a nerozumejú používaniu značky Czech Made alebo Made in Slovakia," povedal Robert Fico na tlačovom brífingu po piatkovom stretnutí so svojím náprotivkom Jiřím Rusnokom v Prahe, ako vyplýva z webu slovenskom vlády.

Problém s rozlišovaním identity Česka a Slovenska majú podľa neho niektoré krajiny v Ázii a v Afrike. V nich by chcel premiér spoločne s ČR podporiť zažitou značkou produkciu českých a slovenských firiem. Fico dodal, že pozval Rusnoka na spoločnú cestu do jednej z týchto krajín na začiatku roka 2014, v ktorej by spoločne projekt prezentovali. Rusnok podľa jeho slov súhlasil.

Sám český premiér úradníckej vlády sa k tomu vyjadrovať nechce. "Bavili sa na obede a bol to jeden z nápadov, ako rozvíjať spoluprácu, konkrétne výstupy nie sú," uviedla hovorkyňa vlády Jana Jabůrková. Tiež nie je jasné, či v januári stále bude predsedom vlády. Fico konkrétne predstavy, ako by mala podpora vyzerať, nespresnil.

V časoch totalitného Československa zdobila značka Made in Czechoslovakia mnoho známych výrobkov od zápaliek cez motocykle a automobily až po zbrane.

Predseda Asociácie exportérov Jiří Grund o žiadnych spoločnostiach, ktoré by doteraz predávali pod značkou Made in Czechoslovakia, nevie a o myšlienke pochybuje. "Nedokážem si to v súčasnej dobe predstaviť. Označenie "made ​​in" znamená, že to je niekde vyrobené, ale toto sú dva štáty. Ako nápad to nie je zlé, ale ťažko realizovateľné. Značka tu bola zavedená mnoho rokov a predávalo sa pod ňou všetko," povedal pre iDNES.cz.

Súvisiace články

Aktuálne správy