Tržby maloobchodov v USA na Čierny piatok výrazne klesli

Tržby amerických maloobchodníkov na takzvaný Čierny piatok (Black Friday) prudko klesli. Hlavným dôvodom je, že niektoré veľké reťazce otvorili aj vo štvrtok (28. 11.), teda na Deň vďakyvzdania. Informovala o tom agentúra AP.
Americkí spotrebitelia minuli v obchodoch na Čierny piatok 9,74 miliardy USD (7,16 miliardy eur). To je medziročne o 13,2 % menej, vyplýva z predbežných údajov spoločnosti ShopperTrak. Spotrebitelia v USA minuli celkovo vo štvrtok a piatok (na Thanksgiving a Black Friday) 12,3 miliardy USD, čo je o 2,3 % viac, ako v rovnakom období vlani.
V minulých dňoch niektoré maloobchody otvorili aj na Deň vďakyvzdania. Tento rok otvorilo prinajmenšom dvanásť maloobchodných reťazcov, pričom otvorili skôr ako minulý rok. Podľa maloobchodného združenia National Retail Federation až 33 miliónov Američanov, teda takmer štvrtina zo 140 miliónov, ktorí sa chystali nakupovať počas predĺženého víkendu, išla do obchodov na Deň vďakyvzdania.
„Maloobchodníci boli skutoční úspešní a prilákali spotrebiteľov do obchodov vo štvrtok,“ uviedol zakladateľ ShopperTrak Bill Martin, ktorého firma sleduje, koľko zákazníkov chodí do približne 40.000 obchodov v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy