ZCR chce skôr podporu domáceho turizmu než dotácie pre vízových hostí

Viac ako dotáciu 35 eur na pobyty pre vízových turistov by Zväz cestovného ruchu (ZCR) bral plošné opatrenia pre rozvoj domáceho cestovného ruchu. Napríklad zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre služby v turizme či zavedenie rekreačných poukážok.
„Sme toho názoru, že prioritne by sa mal podporovať domáci cestovný ruch, ktorý je stabilným pilierom cestovného ruchu práve v krízovom období,“ uviedol pre TASR prezident ZCR Marek Harbuľák. Reagoval takto na najnovší návrh ministerstva dopravy, ktoré do novely zákona o podpore cestovného ruchu zapracovalo zavedenie dotácie 35 eur pre zariadenia, ktoré na Slovensko prilákajú návštevníkov z vízových krajín na päť a viac dní. Materiál už odsúhlasila vláda a ak prejde celým legislatívnym procesom, mal by začať platiť od januára 2014.
Podľa zväzu by však táto podpora mala byť viazaná napríklad na tie krajiny, kde štát vidí potenciál rastu, nie na to, či sú vízové, alebo nie. Novele zákona ZCR zároveň vyčíta, že priamo neobsahuje mechanizmus fungovania takejto dotácie. Ten má byť opísaný vo všeobecne záväznom predpise, ktorý však nebol súčasťou novely. Zväzu preto ministerstvo na základe ich pripomienky návrh tohto predpisu poslalo. „Dôsledne ho zanalyzujeme a chceme k nemu diskusiu so sekciou cestovného ruchu na ministerstve dopravy,“ dodal Harbuľák.
Ministerstvo dopravy odhaduje, že v budúcom roku dotáciou podporí približne 60.000 turistov z vízových krajín. Opatrenie by malo podľa rezortu priniesť štátu príjem na DPH z príjazdového cestovného ruchu. Pri hodnote pobytu minimálne 684 eur sa predpokladá v budúcom roku tento príjem vo výške 6,84 milióna eur.
Zároveň má opatrenie priniesť úžitok aj mestám a obciam, a to z miestnej dane za ubytovanie. V roku 2014 sa odhaduje vo výške 150.000 eur. Opatrenie si však podľa predpokladov vyžiada v budúcom roku náklady vo výške 2,1 milióna eur a zafinancovať sa má z rozpočtovej kapitoly ministerstva dopravy.

Súvisiace články

Aktuálne správy