Padli rekordy: O najlacnejšie hypotéky v histórii bol enormný záujem

, fincentrum tabuľka,graf: fincentrum

Slováci si ešte nikdy v histórii nepožičali lacnejšie. Priemerná úroková sadzba sa po prvý raz dostala pod štyri percentá na 3,99%. Rekordný bol aj objem, 401 miliónov eur, ktoré banky poskytli. Znamená to nové maximum, a aj v tomto prípade bola po prvýkrát pokorená magická hranica 400 miliónov za mesiac.

Podľa aktuálne zverejnených informácií NBS poskytli banky v máji 2013 na bývanie 401 miliónov eur. Doterajší rekord v objeme úverov bol z mája 2011, keď si klienti požičali 376 miliónov eur. „Neskorá jar je tradične obdobím, keď úvery na bývanie dosahujú ročné maximá. Aj preto si myslíme, že v tomto roku už nový rekord nepadne, aj keď júnové čísla budú stále vysoké,“ hovorí analytik Fincentra Ján Porázik.    

Priemerná úroková sadzba dosiahla podľa NBS historické minimum už druhý mesiac po sebe. V apríli 2013 to bolo 4,13% a aktuálne až 3,99%. Za nízkymi úrokovými sadzbami je silnejúca konkurencia na strane bánk.
„Banky využívajú priaznivé podmienky na medzibankovom trhu, ale dôležitý je aj tlak zo strany klientov a finančných sprostredkovateľov. Bez ich aktívneho prístupu by sme sa len ťažko videli prekonanie historického úrokového minima už druhý mesiac po sebe,“ myslí si analytik Fincentra Ján Porázik. Vysoký objem úverov súvisí s refinancovaním starších úverov. „To, že z bánk odišlo vyše 400 miliónov eur ešte neznamená, že celú sumu použili klienti na nákup nehnuteľností. Mnoho klientov využíva obdobie výhodných sadzieb na lacnejšie refinancovanie staršieho úveru. Klienti by však nemali zabúdať, že nízky úrok im banka nedá automaticky a často si ho treba vyrokovať.“

Stavebné úvery sa vracajú do normálu

Po silnom apríli, kedy sme zaznamenali historické maximum v objeme stavebných medziúverov, dochádza v segmente stavebného sporenia k návratu do tradičných čísel. 45 miliónov eur poskytnutých v rámci medziúverov predstavuje medziročný pokles o 11,2% a medzimesačný 20,2%. Priemerná úroková sadzba sa mierne zvýšila na medzimesačnej úrovni zo 4,00% na 4,05%.

Objem stavebných úverov vo výške 2,3 milióna eur znamená medziročný pokles o 20,3% a medzimesačný o 21,7%. Priemerná úroková sadzba mierne klesla zo 4,75% na 4,71%.

Spotrebiteľské úvery sú tretie najdrahšie

Kým úvery na bývanie sú historicky najlacnejšie, na spotrebu si Slováci požičiavajú mimoriadne draho. Aktuálna priemerná úroková sadzba (14,68%) je historicky tretia najvyššia po februári 2012 (14,73%) a februári 2013 (14,71%). „Vysoká úroková sadzba zohľadňuje riziko. Banky na jednej strane tvrdia, že Slováci sú v porovnaní s ostatnými krajinami zadĺžení ešte málo, na druhej strane zvyšujú svoje rizikové prirážky. Vo Fincentre dlhodobo upozorňujeme, že požičiavanie je tou drahšou alternatívou a oveľa lacnejšie a rozumnejšie je tvoriť si finančnú rezervu. Ak si už niekto chce požičať, tak rozhodne nie na bežnú spotrebu,“ radí analytik Fincentra Ján Porázik.

Objem spotrebiteľských úverov dosiahol 128 milónov eur, medziročne narástol o 14,1% a medzimesačne klesol o 0,3%.

Súvisiace články

Aktuálne správy