Prvý majiteľ inteligentných okuliarov v Česku: Google Glass si vezmem na štátnice

, ihned.cz Foto:Otakar Schön a SITA

Medzi niekoľkými stovkami majiteľov prvých Google Glass je aj študent ČVUT a programátor v pražskej spoločnosti Eman Martin Pelant. K okuliarom sa dostal vďaka študijnému pobytu v USA a účasti na konferencii Google I / O.

Aký je to pocit mať k dispozícii azda najmenej dostupný a zároveň najviac žiaduci kúsok elektroniky? Pre český portál ihned.cz to prezradil Martin Pelant, prvý Čech, ktorý má Google Glass. Kvôli poštovnému asi 15 tisíc korún (584,11 EUR) a sedemtisícovej DPH (272,59 EUR) môže tvrdiť, že má najdrahšie okuliare na svete.

Možnosť kúpiť okuliare prišla trochu nevhod, tesne pred záverečnými skúškami na Fakulte informačných Technológií ČVUT. "Glass si určite vezmem aj na štátnice, snáď tým navodím príjemnejšiu atmosféru," hovorí s úsmevom. Doterajšie reakcie ľudí ho totiž prekvapili. V podstate žiadne nie sú. Možno aj preto, že Glass sa slnečným sklom vyzerajú skoro ako obyčajné slnečné okuliare.

Po týždni používania je prvý český majiteľ nadšený, aj keď si musí zvykať na dioptrické šošovky. Glass sa síce dajú nosiť aj s dioptrickými okuliarmi, ale dlhodobo to nie je tak pohodlné. Najpraktickejšie je podľa Martina možnosť rýchlej kontroly upozornenia bez vyťahovania telefónu z vrecka. Rovnako praktická je aj navigácia, ktorá vďaka senzorom vyberá cestu aj s ohľadom na to, ktorým smerom sa užívateľ pozerá. Za šikovný prvok označuje slnečný štít, ktorý sa v tomto počasí hodí, ale tiež stmavovaciu vrstvu displeja, takže text premietaný nad oko užívateľa je čitateľný aj za slnečného dňa.

Google Glass sú okuliare spárované s telefónom svojho majiteľa. Google v rámci projektu Glass Explorer prísne kontroluje, aby sa okuliare nedostali mimo kontrolu svojich majiteľov. A v prípade predaja alebo zapožičania a spárovania s iným užívateľským účtom môže Google okuliare na diaľku vyradiť z prevádzky. Užívateľ si na svoju tvár nastaví len uhol projekčnej miniobrazovky, aby mal v zornom poli celý obraz. Ten pritom nie je priamo pred okom, ale ľahko nad ním, aby Glass neprekážali vo vnímaní reálneho sveta. Konštrukcia pohyblivých častí je z titánu.

Napriek obavám z toho, že majitelia okuliarov Glass neustále všetko zaznamenávajú, čo okolo seba vidia, sú Glass väčšinu času vypnuté a užívateľ ich musí prebudiť ťuknutím na dotykovú plôšku. Po prebudení okuliarov sa zobrazí základná obrazovka s aktuálnym časom. Ďalšie údaje možno zobraziť posunom prsta po dotykovej ploche alebo hlasovými príkazmi, ktoré aktivujete vyslovením hesla "OK Glass". Okuliare zatiaľ umožňujú len niekoľko akcií, ako je vyhľadávanie na internete, navigácia alebo zachytenie krátkeho videa či fotografie. Obmedzená ponuka funkcií v tomto štádiu uľahčuje rozpoznanie hlasových príkazov, aj keď na okuliare hovoríte so silným prízvukom. Horšie je to iba v prípade, že chcete vyhľadávať na internete. Ak zle vyslovujete, okuliare, respektíve pripojený smartfón si s rozpoznaním reči neporadí. Výsledky vyhľadávania a ďalšie informácie Glass zobrazí na displeji a zároveň ich užívateľovi prečíta. O prenos zvuku sa namiesto slúchadla pripojeného k okuliarom stará menej rozšírená technológia prenosu vibráciami. Kvalita zvuku nie je taká ako zo slúchadiel do uší, napriek hluku z okolia je ale zvuk zrozumiteľný. Fotku či video môžete zaznamenať hlasovým príkazom, alebo stlačením spínača na ráme okuliarov. Už sa však objavila aplikácia, ktorá umožní vytvoriť snímku jednoduchým žmurknutím. Firma Eman, kde Martin Pelant pracuje, je prvá česká vývojárska firma, ktorá má Glass k dispozícii a začne pre ne vyvíjať aplikácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy