Ohrozené peniaze EÚ sa znížili zo 650 mil. na 300 mil. eur

K dvojnásobnému skresaniu objemu peňazí z eurofondov, ktoré treba vyčerpať do konca tohto roka, podľa podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho prispeli krízový manažment, osobná zodpovednosť a hĺbková analýza projektov, ale aj zrýchlenie verejného obstarávania.

Objem peňazí z eurofondov, ktorých vyčerpanie na Slovensku do konca tohto roka je ohrozené, sa znížil z pôvodne odhadovaných maximálne 650 mil. eur na okolo 300 mil. eur. Podľa podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho to umožnilo zavedenie krízového manažmentu, osobnej zodpovednosti a hĺbkovej analýzy projektov v jednotlivých operačných programoch, ale aj zrýchlenie niektorých procesov verejného obstarávania. Ako v utorok po porade členov vlády o eurofondoch po rokovaní kabinetu povedal Vážny, naďalej pokračuje sprísnený režim. Slovensko bude žiadať Európsku komisiu o predĺženie lehoty na využitie zdrojov Európskej únie zo záväzkov na roky 2010 a 2011, ktoré treba minúť do konca terajšieho roka, o jeden rok, teda do konca budúceho roka. Ďalšou možnosťou využitia ohrozených europeňazí sú presuny vnútri programov.

Najväčšie problémy pri využití európskej pomoci do konca tohto roka sú podľa Vážneho v operačných programoch Vzdelávanie, Informatizácia spoločnosti, Životné prostredie a Výskum a vývoj. K programom s najväčšou hrozbou nevyčerpania peňazí EÚ podľa vicepremiéra už nepatrí Doprava. „Z hľadiska ohrozenia prostriedkov, resp. prepadnutia prostriedkov v roku 2013 je operačný program v poriadku. Tam nedôjde k prepadnutiu žiadnych prostriedkov, ale ostáva problém, ktorý súvisí so súdnymi spormi a vyšetrovaním OLAF-u (Európsky úrad boja proti podvodom – pozn. red.),“ povedal Vážny.

V prípade vyšetrovania priebehu niektorých železničných tendrov, napríklad na pomaly sa končiacu modernizáciu trate Nové Mesto nad Váhom – Zlatovce, ide podľa neho o sumu okolo 140 mil. eur. Vyšetrovanie sa týka podozrenia zo vzniku kartelovej dohody medzi stavebnými firmami. Európska komisia nedávno schválila preplatenie spomínaného projektu. „Stále sú problémy. Európska komisia nebude môcť uvoľniť prostriedky, kým nedôjde k ukončeniu vyšetrovania,“ dodal Vážny.

Slovensko chce požiadať Brusel o ročný odklad pre využitie finančných zdrojov EÚ z rokov 2010 a 2011 do konca mája. „Je to cesta s neistým výsledkom,“ povedal Vážny s tým, že najprv to musí schváliť Európska rada a potom Európsky parlament. „Akcelerujeme dočerpanie 300 mil. eur. Čím viac to analyzujeme, tým viac zisťujeme, že niektoré veci sú mimo nášho dosahu,“ dodal.

Minister financií Peter Kažimír pred poradou o eurofondoch povedal, že v prípade Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) je v tomto roku ohrozené vyčerpanie peňazí EÚ pri optimistickom variante vo výške 50 mil. a pri pesimistickom 130 mil. eur. „Snažíme sa v rozhovoroch s Európskou komisiou sústrediť na najjednoduchšie opatrenie, to znamená možnosť posunutia čerpania o jeden rok. Šéf rezortu financií tvrdil, že pri celkovej sume eurofondov, ktorá je ohrozená, je kľúčové ministerstvo dopravy pre problémy pri verejnom obstarávaní. „To, či tá suma bude v stovkách miliónov, kľúčovo závisí od rezortu dopravy,“ dodal Kažimír.

Kažimír pritom ocenil realizáciu programov na aktivačné práce, čiže na preplácanie odvodov, v rezorte práce. Program na zamestnávanie mladých v autodoprave sa však pre malý záujem zrejme zastaví a bude sa hľadať iné riešenie. „Ďalšia možnosť realokácie je stále medzi operačným programom, ktorý má na starosti ministerstvo školstva, a ministerstvom práce. V OPIS-e máme takisto veľké problémy, čo sa týka hlavne obstarávaní,“ povedal Kažimír. Pripomenul, že v rokoch 2011 a 2012 sa v tomto programe nepodpísali skoro žiadne nové kontrakty a dočerpávajú sa peniaze ešte do roku 2010. „Máme sedem návrhov, kde by sme mohli veľmi operatívne, napríklad základné školy druhého stupňa, vybaviť najmodernejšou výpočtovou technikou,“ dodal. Mestá a obce by zas mohli byť vybavené kamerovými systémami pre zvýšenie bezpečnosti. Elektronické snímanie môže byť využité pri kontrolovanom pohybe alebo domácom väzení v rezorte spravodlivosti. „Snažíme sa veľmi inovatívne v niektorých oblastiach meniť použitie týchto peňazí,“ povedal Kažimír.

Súvisiace články

Aktuálne správy