V Česku ožíva konopný biznis, črtá sa miliardová príležitosť

, e15;lad

Od apríla tohto roka platí u našich susedov novela zákona legalizujúca predaj sušených častí konopy v lekárňach. Na lekársky predpis sa k nim môžu dostať chorí na rakovinu, sklerózu či na Parkinsonovu chorobu, bez príspevku zdravotnej poisťovne. Reálne by sa importovaná konopa mohla v lekárňach objaviť už v júni.

Stav, pokiaľ v regáloch českých lekární bude len pár balíčkov sušenej holandskej konopy, však podľa internetového denníka E15 príliš dlho nevydrží. Jednak ministerstvo zdravotníctva plánuje výberové konanie aj pre domácich pestovateľov, a jednak zásadnú zmenu zákonov zaregistroval aj zahraničný konopný biznis.

Kalifornská spoločnosť Medical Marijuana s trhovou hodnotou 158 miliónov dolárov v marci oznámila, že sa chystá na český trh. „Len čo budú schválené normy pre výrobu a distribúciu produktov s obsahom THC, očakávame hladký prechod z konopných produktov bez THC na liečebné konopné produkty s THC, ako je rad Dixie Elixirs.“ Rezort zdravotníctva ale zatiaľ žiadosť neeviduje. „Na ministerstvo zdravotníctva sa zatiaľ žiadny žiadateľ o povolenie dovozu konopy pre liečebné využitie neobrátil,“ uviedla tlačová hovorkyňa Viktoria Plívová.

O import do Česka údajne neusiluje len americká firma Medical Marijuana. Pôvodne sa okrem holandského dovozu počítalo aj s konopou z Izraela. Tam je už od začiatku deväťdesiatych rokov liečenie touto rastlinou povolené. Využíva ho asi desať tisíc pacientov. A pestovatelia by radi exportovali. Ako informoval Times of Israel, na českom veľvyslanectve v Tel Avivu sa prejednávala možnosť importu izraelskej konopy, no z obchodu nakoniec nič nebolo. Telavivská vláda zatiaľ nechce priveľmi povoľovať vývoz suroviny do zahraničia.

Práve pre zahraničných dodávateľov by mala byť situácia na novootvorenom českom trhu o niečo jednoduchšia než pre domácich pestovateľov. Tí totiž budú musieť uspieť vo výberovom konaní, zatiaľ čo zahraničným firmám postačí ministerská pečiatka. „Príslušné povolenie vydáva ministerstvo zdravotníctva na základe žiadosti,“ uviedla hovorkyňa Plívová. Návrh vyhlášky upresňuje aj druhy konopy, ktoré ako liečivo prichádzajú do úvahy. Ide len o konopu siatu a indickú. Obsah účinné látky THC bude musieť byť 19, 14, 12 a 6 percent. Sledovať sa bude aj obsah CBD, kanabidiolu, čo je  látka, ktorá má zdravotné účinky, ale nepôsobí na psychiku.Mesačná dávka pre jedného pacienta bude maximálne 30 gramov. Podľa ministerstva zdravotníctva a Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv tak bude riziko zneužitia konopy menšie.

Trh s liečebnou konopou sa považuje za jeden z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich. Štát Massachusetts sa minulú jeseň pridal k ďalším sedemnástim americkým štátom, kde je už liečebná konopa legálna. Ďalšie zisky sľubuje okrem Českej republiky aj Taliansko či Kanada. „Hovorme tomu zelená horúčka,“ s odkazom na niekdajšiu zlatú horúčku, uviedol pred časom pre web MarketWatch Derek Peterson, riaditeľ výrobcu pestovateľskej techniky GrowOp Technology. Len v USA sa predvlani v priemysle liečebnej konopy otočilo na základe odhadov 1,7 miliardy dolárov, uzatvára internetový denník.

Súvisiace články

Aktuálne správy