Príjmy z prenájmu nehnuteľností do 500 eur sú oslobodené od dane

Pri príjmoch z prenájmu nehnuteľností za rok 2012 si môže fyzická osoba uplatniť oslobodenie v sume 500 eur.

Bratislava 24. marca (TASR) – Pri príjmoch z prenájmu nehnuteľností za rok 2012 si môže fyzická osoba uplatniť oslobodenie v sume 500 eur. Tieto príjmy sú teda oslobodené od dane v prípade, že nepresiahnu v zdaňovacom období 500 eur, pričom v daňovom priznaní sa ani neuvádzajú. "Ak príjmy z prenájmu presiahnu 500 eur, do základu dane sa zahrnú len príjmy presahujúce sumu 500 eur," informovalo Finančné riaditeľstvo (FR) SR.
K príjmom z prenájmu uvedeným v daňovom priznaní si daňovník môže uplatniť výdavky, ktoré vynaložil na ich dosiahnutie. Tieto výdavky si však nemôže uplatniť v plnej výške, ale musí ich znížiť rovnakým pomerom, ako boli znížené celkové príjmy z prenájmu o sumu oslobodených príjmov v sume 500 eur.
Pri príjmoch z prenájmu si daňovník môže v roku 2012 uplatniť paušálne výdavky vo výške 40 % alebo preukázateľné výdavky. Tie si daňový subjekt môže uplatniť ako vynaložené výdavky na základe vedeného účtovníctva, alebo na základe preukázateľnej daňovej evidencie.
V prípade, že daňovník nemá v zdaňovacom období iný zdaniteľný príjem okrem príjmu z prenájmu, nemusí tento príjem zdaniť. A to v prípade, že zdaniteľný príjem z prenájmu v roku 2012 je nižší ako polovica nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. "To znamená, že ak príjmy z prenájmu po odpočítaní 500 eur budú nižšie ako 1822,37 eura, nemusí podávať daňové priznanie, ani platiť daň," uviedlo FR SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy