Novela obstarávania zmierňuje možnosti korupcie, tvrdí Kaliňák

Transparentnosť verejného obstarávania podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka umožní ľahšie kontrolovať súťaže a bude brániť špekuláciám.

Návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý v stredu schválila vláda, podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka zmierňuje možnosti korupcie, manipulácie či zvýhodňovania dodávateľov v súťažiach. Na otázku agentúry SITA po rokovaní vlády povedal, že „za to dá nielen ruku do ohňa, ale si tam sadne rovno celý“. Nepriamo spochybnil kritiku opozície, ktorá v novele verejného obstarávania naďalej vidí zásadné nedostatky.

„Vyhoveli sme obrovskému množstvu námietok,“ povedal Kaliňák. Z novely podľa neho stiahli napríklad predtým najviac kritizované obstarávanie takzvaných strategických zákaziek nad 10 mil. eur, ktoré sa mali prideľovať bez riadnych súťaží. „Tak aby bol naozaj súlad medzi obstarávateľmi a tými, čo dodávajú. Myslím si, že práve transparentnosť a to, že budete môcť ľahšie skontrolovať jednotlivé súťaže, na čom nám najviac záleží, bude brániť tomu, aby mohol niekto špekulovať,“ tvrdí minister vnútra.

Kritika plánovaného zavedenia elektronického trhoviska pripadá Kaliňákovi absolútne trápna, keďže vo svete ide podľa neho o veľmi prehľadný, transparentný a jasný systém obstarávania jednoduchých vecí. „Nič prehľadnejšie ako elektronické trhovisko na Slovensku vlastne nebude, lebo tam budete vidieť úplne všetko,“ presviedča minister vnútra. To sú podľa neho veci, ktoré sa nebudú dať obchádzať tak, že napríklad právne služby sa presunú do inej komoditnej skupiny. „Neschopnosť priznať si, že niečo je urobené dobre, chápem, je to súčasť politického boja, preto sa na nikoho nehnevám,“ dodal Kaliňák.

Podmienky konania elektronických aukcií sa podľa šéfa rezortu vnútra zlepšia, keďže zaregistrovaní záujemcovia budú mať 72 hodín na predloženie ponuky. Zariadenia na elektronické aukcie budú musieť mať certifikáciu od Úradu pre verejné obstarávanie. „Tak ako je to dohodnuté so všetkými, ktorí sa zúčastnili týchto rokovaní, je systém absolútne vyvážený,“ povedal Kaliňák s tým, že v oblasti nadlimitných zákaziek bude ešte prijatá jedna smernica. Vyslovil pritom ochotu zapracovať do novely do druhého čítania v parlamente aj ďalšie návrhy. „Máme záujem, aby fungovalo verejné obstarávanie, aby peniaze z fondov Európskej únie išli priamo do hrubého domáceho produktu. Potrebujeme, aby nám aj tento zákon vytváral nové pracovné miesta. Toto je pre mňa rozhodujúce,“ uviedol minister.

V novele zákona o verejnom obstarávaní sú viaceré poistky, ktoré podľa ministra bránia tomu, aby ustanovenia zákona mohli byť zle vyložené alebo zneužité. „Akonáhle sa vyskytne problém v aplikácii, našou povinnosťou je okamžite reagovať a vylepšiť to. Tím, ktorý na tom pracoval, je zložený z veľkých odborníkov. Myslím si, že odviedli veľmi kvalitnú prácu,“ tvrdí Kaliňák. Bude rád, ak sa ukáže, že obstarávanie bude transparentnejšie, lacnejšie a kvalitnejšie. Ako príklad uviedol limit 40 tis. eur na nákup potravín formou zákazky s minimálnou hodnotou. „Každá jedáleň, ktorá bude variť v škole, môže pre deti vybrať kvalitné potraviny a bude sa pri zverejňovaní zodpovedať rodičom, ktorí prispievajú na stravu. Aké potraviny kupujú a či ich nekupuje draho,“ povedal Kaliňák. Minister je presvedčený, že aj verejná kontrola tomuto zákona výrazne prospeje.

Súvisiace články

Aktuálne správy