Objem zlých úverov v španielskych bankách dosiahol 178 miliárd eur

Madrid 18. októbra (TASR) – Španielskym bankám hrozí, že ich straty zo zlých úverov sa ešte zvýšia, keď sa ekonomika prepadne hlbšie, ako sa čakalo a naplní sa najhorší možný scenár záťažových testov.
Podľa najnovších údajov španielskej centrálnej banky sa pomer zlých, nesplácaných úverov k celkovému objemu pôžičiek, ktoré poskytli banky v krajine, v auguste zvýšil v porovnaní s júlom o 5,3 % na rekordných 178 miliárd eur. Objem zlých úverov v bankách vytrvalo stúpa už 17 mesiacov v rade. Na porovnanie, v decembri 2006, keď stavebný rozmach v krajine vrcholil, bol pomer zlých úverov na úrovni 0,72 %.
Od spľasnutia realitnej bubliny pred štyrmi rokmi však banky zápasia s rastúcim objemom nesplácaných pôžičiek. Vláda v Madride musela v júni požiadať Európsku úniu o záchranný úver v hodnote 100 miliárd eur na rekapitalizáciu španielskych bánk.
Španielsko tiež vytvorilo tzv. zlú banku, do ktorej finančné ústavy presunú všetky toxické aktíva, aby mohli oživiť poskytovanie úverov na podporu ekonomiky.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy