Achmea nevie, čo vyrieši vytvorenie jednej poisťovne

Spoločnosť Achmea aj naďalej trvá na tom, že chce zostať dlhodobo pôsobiť na poli verejného zdravotného poistenia na Slovensku.

Holandská spoločnosť Achmea, vlastník zdravotnej poisťovne Union, nie je šťastná z návrhu vlády vytvoriť na Slovensku systém jednej zdravotnej poisťovne. Nie je to podľa nej v záujme spoločnosti, ani v záujme jej poistencov. Achmea zároveň nevidí, aký problém má riešiť návrh vlády. Vyhlásil to manažér Public Affairs spoločnosti Achmea Walter Annard na stretnutí s novinármi. Spoločnosť aj naďalej trvá na tom, že chce zostať dlhodobo pôsobiť na poli verejného zdravotného poistenia na Slovensku. Aké konkrétne kroky plánuje v záujme udržania sa na trhu podniknúť, Annard nespresnil. Zatiaľ si chcú podľa jeho slov počkať, čo sa bude diať, a až potom zvážia ďalší postup. „Chceme diskutovať. Diskusie sú niečo iné ako vyjednávanie,“ povedal Annard.

Diskusiu preferuje aj člen predstavenstva Unionu Boris Masloviec, podľa ktorého by si kabinet mal sadnúť so subjektmi pôsobiacimi v zdravotníctve a spoločnými silami sa snažiť o vyriešenie problémov, ktoré systém má, a nie robiť unáhlené rozhodnutia. Annard uviedol, že sú pripravení ponúknuť expertízu a pomoc, ktorá by pomohla k lepšej zdravotnej starostlivosti pre ľudí na Slovensku. Podľa jeho slov, sami mali v Holandsku problém so zdravotným systémom, ktorý si neustále vyžadoval viac nákladov, pričom jeho kvalita stagnovala a čakacie listiny na závažné zákroky boli dlhé. Tento nepriaznivý trend sa zmenil v roku 2006, keď Holandsko zaviedlo do systému konkurenciu a zmenilo štruktúru zdravotného poistenia, ktoré sa dnes skladá zo základného a individuálneho poistenia. Ako uviedol Annard, Holandsku sa týmto krokom podarilo stabilizovať výdavky na zdravotníctvo a úplne sa eliminovali čakacie lehoty pre pacientov. A práve zintenzívnenie súťaže medzi poisťovňami považuje Annard za kľúčové pre aj pre Slovensko.

Masloviec nevidí dôvod na to, aby súkromné poisťovne dobrovoľne odchádzali z trhu. Ako zároveň upozornil, na vyvlastnenie legálnym spôsobom neexistuje dôvod. „Verejný záujem, ktorý je deklarovaný, nie je naplnený a od našich holandských kolegov počúvame informáciu, že aj čo sa týka kompatibility alebo legálnosti z pohľadu európskeho práva sú tam veľké otázniky,“ uviedol Masloviec. Ako podotkol, už zverejnenie zámeru a následne i samotného projektu vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne v prepoisťovacom období malo negatívny dopad na Union. Poisťovňa zaznamenala pokles záujmu zo strany poistencov. „Prírastok klientov je ďaleko nižší, než bol či už pred vyhláseniami vlády alebo pri medziročnom porovnaní,“ konštatoval Masloviec.

Súvisiace články

Aktuálne správy