Pokým sa firma SHINO nedostane do konkurzu, invalidi svoje peniaze neuvidia

Prievidza 5. októbra (TASR) – Kým sa firma SHINO a jej pobočky, ktoré prevádzkujú chránené dielne v Prievidzi, Novákoch a Handlovej nedostanú do konkurzu, 70 prepustených invalidov peniaze neuvidí.
Firmy prevádzkovali tri chránené dielne a svojim zamestnancom – invalidom garantovali prácu na dva roky. Po roku dostalo 70 invalidov výpoveď.
Ako sa vyjadril riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi Radko Gavliak, bývalých zamestnancov chránených dielní odporučil právnik úradu na Sociálnu poisťovňu v Prievidzi. Zamestnanci spoločností SHINO PLUS, s.r.o. so sídlom v Prievidzi, SHINO TRADE, s.r.o. so sídlom v Prievidzi a SHINO, s.r.o. so sídlom v Bratislave za posledné tri týždne priebežne navštívili pobočku Sociálnej poisťovne v Prievidzi, aby sa informovali o ich nárokoch na dávku z garančného poistenia, keďže zamestnávateľ im nevyplatil mzdy a odstupné.
Zamestnanci pobočky klientov poučili, že nárok na takúto dávku vznikne, ak je zamestnávateľ platobne neschopný, a to v prípade, ak bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu. Za deň vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa je podľa zákona o sociálnom poistení považovaný deň doručenia návrhu na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu a konanie o dávke z garančného poistenia sa začína na základe písomnej žiadosti fyzickej osoby, ktorá si uplatňuje nárok na dávku garančného poistenia a nárok na jej výplatu.
"Naša pobočka zamestnancom poskytla aj potrebné tlačivá, ktoré budú potrebovať, aby si mohli uplatniť dávku z garančného poistenia. Zároveň sme klientov informovali, že je potrebné, aby nám predložili pracovnú zmluvu, doklad o skončení pracovnoprávneho vzťahu, prípadne čestné prehlásenia. Podľa našich údajov z mesačných výkazov predpokladáme, že o dávku požiada 53 zamestnancov. Sme pripravení vyjsť im v ústrety pri uplatnení ich nárokov na dávky z garančného poistenia," priblížil situáciu hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Zamestnanci podľa poučenia zo Sociálnej poisťovne plánujú podať podnet na súd na začatie konkurzného konania.
"Keďže na písomné predvolania k rokovaniu o vyrovnaní pohľadávok zamestnávateľ SHINO, s. r. o., vôbec nereagoval, Sociálna poisťovňa, pobočka Prievidza, dnes podala oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchanie trestného činu neodvedenia dane a poistného a trestného činu nezaplatenia dane a poistného," dodal Višváder.
Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Elena Antalová informovala TASR, že zamestnanci podali na konateľa firmy, "prievidzský vyšetrovateľ začal 2. októbra trestné stíhanie a vyšetrovanie voči neznámemu páchateľovi pre nevyplatenie mzdy a odstupného. Trestné oznámenie podalo 48 zamestnancov chránených dielní, ktorým tak vznikla škoda približne 13.500 eur."

Súvisiace články

Aktuálne správy