Ceny ropy klesajú, americká WTI sa predáva okolo 91,50 USD za barel

Singapur 1. októbra (TASR) – Ceny ropy na začiatku nového týždňa klesajú. Príčinou sú obavy zo slabého globálneho dopytu. Dnes zverejnené údaje z Japonska a Číny totiž signalizujú, spomalenia výrobnej aktivity v Číne a Japonsku, teda v druhej a tretej najväčšej svetovej ekonomike.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.42 SELČ predával po 91,49 USD (70,75 eura). To je o 70 centov menej ako v piatok (28. 9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka posilnil o 34 centov a uzavrel na 92,19 USD. Novembrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 82 centov na 111,57 USD za barel.
Japonská centrálna banka (BoJ) dnes zverejnila prieskum, ktorý signalizuje prehlbovanie pesimizmu medzi veľkými výrobcami v krajine. Štvrťročný "Tankan" index BoJ klesol v období od júla do konca septembra na -3 z -1 v predchádzajúcom štvrťroku. Index ukázal, že japonskí výrobcovia sú pesimistickí ohľadom vyhliadok domáceho aj globálneho dopytu.
Index čínskych nákupných manažérov vo výrobnom sektore dosiahol v septembri 49,8 bodu. To znamená, že zostal pod úrovňou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy