Grécko by malo dostať viac času na hospodárske reformy

Berlín 30. septembra (TASR) – Grécko by malo dostať viac času na hospodárske reformy a nesmie byť vylúčené z eurozóny. Uviedol Peer Steinbrück, kandidát opozičných socialistov na post nemeckého kancelára v budúcoročných voľbách, v rozhovore pre dnešné vydanie novín Die Welt am Sonntag.
Podľa Steinbrücka, Nemecko by malo byť pripravené poskytnúť Grécku ešte na nejaký čas pomoc.
"V prípade Grécka už nemôžeme ešte viac utiahnuť skrutky. Gréci musia dodržať svoje záväzky, ale aj my im musíme poskytnúť viac času," povedal Steinbrück, ktorý v rokoch 2005-2009, keď bola jeho strana členom vládnej koalície, zastával funkciu ministra financií.
"Kancelárka (Angela Merkelová) musí konečne povedať nemeckému národu pravdu: Gréci nebudú schopní požičať si peniaze na finančných trhoch ešte sedem až osem rokov. Dovtedy im musíme pomáhať," dodal.
Grécko, ktoré sa už päť rokov zmieta v recesii a nad vodou ho držia iba peniaze od veriteľov z eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF), malo byť podľa pôvodných odhadov schopné vrátiť sa na finančné trhy po vyčerpaní druhého záchranného úveru. Mnohí analytici ale teraz tvrdia, že bude potrebovať tretí úver.
Steinbrück v tejto súvislosti upozornil, že to, či jeho strana v parlamente podporí tretí záchranný program pre Grécko bude závisieť od jeho podmienok. Bývalý minister ale vylúčil odchod zadlženej krajiny z menovej únie.
"Politické a ekonomické dôsledky by boli devastujúce," vyhlásil.
Súčasná vládna koalícia na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou dúfa, že už nebude musieť žiadať parlament o schválenie ďalšej pomoci Grécku. Čaká však na správu inšpektorov tzv. Trojky (Európska centrálna banka, Európska komisia a MMF) o stave gréckej ekonomiky a plnení úverových podmienok.
Merkelová a ministri jej kabinetu ostro kritizovali Atény za to, že po vypuknutí krízy pred tromi rokmi nezačala zavádzať štrukturálne reformy, na ktorých sa dohodla s veriteľmi. Napriek tomu chce, aby Grécko zostalo členom eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy