Na finančnom trhu je dôležité racionálne spravovať vlastné financie

Bratislava 30. septembra (TASR) – Základom efektívnej ochrany spotrebiteľa na finančnom trhu je schopnosť racionálne spravovať vlastné financie. Myslí si to projektová manažérka Nadácie pre deti Slovenska (NDS) Alena Matúšková. V rámci projektu Škola rodinných financií certifikovaní lektori už štvrtý rok pomáhajú účastníkom seminárov zorientovať sa v informáciách a produktoch na finančnom trhu, rozumne hospodáriť so svojimi financiami, a tým minimalizovať riziko zlého rozhodnutia.
Na seminároch sa zúčastňujú najmä študenti, záujem však majú aj mnohé ohrozené skupiny obyvateľov, akými sú napríklad seniori, nezamestnané osoby či matky na materskej dovolenke. "Z nášho pohľadu sú najzraniteľnejšou skupinou dlhodobo nezamestnaní, ktorí nie sú motivovaní a nevedia, prečo sa o financiách majú učiť," vysvetlila Matúšková. Zvyšovanie finančnej gramotnosti sa však podľa koordinátorky projektov netýka len sociálne znevýhodnených skupín. Aj absolventi stredných a vysokých škôl majú podľa nej mnohokrát medzery v otázkach financií.
"Naším primárnym cieľom je prostredníctvom teoretických a praktických aktivít naučiť ľudí hospodáriť s prostriedkami, ktoré majú k dispozícii. Napriek tomu, že ochrana spotrebiteľa prostredníctvom projektu Škola rodinných financií je najmä preventívna, často sa stretávame so situáciami, keď ľudia prichádzajú s konkrétnymi problémami so splácaním požičaných peňazí či zárukami," uviedla Matúšková.
Práve pre tieto prípady spolupracuje NDS s Centrom právnej pomoci, ktoré disponuje 13 kanceláriami po celom Slovensku. Odborníci z centra radia lektorom, na čo treba účastníkov upozorniť pri požičiavaní peňazí, informujú ich o nekalých praktikách niektorých spoločností. V prípade špecifických problémov môže lektor účastníkovi poskytnúť kontakt na konkrétnu kanceláriu právnej pomoci.

Súvisiace články

Aktuálne správy