Glencore prerušil rokovania o kúpe závodu Alcoa na Sardínii

Miláno 30. septembra (TASR) – Švajčiarska spoločnosť Glencore, najväčší obchodník s komoditami na svete, prerušila rokovania s talianskymi úradmi o kúpe hlinikárne na Sardínii, ktorá patrí americkému koncernu Alcoa. Agentúre Reuters to potvrdil odborársky líder a ďalšie zdroje z rokovaní, ktoré nechceli byť menované.
Alcoa plánuje zatvoriť svoju prevádzku na Sardínii 30. novembra, ak sa dovtedy nenájde vhodný kupec. O prácu tak príde viac ako 500 ľudí. Dôvodom likvidácie závodu sú podľa vedenia americkej firmy príliš vysoké náklady na energie v Taliansku, ktoré podkopávajú jeho konkurencieschopnosť.
Glencore prerušila rokovania po tom, ako talianske ministerstvo priemyslu odmietlo jej žiadosť o zníženie cien energií pre továreň v prípade, že ju kúpi.
Okrem Glencore prejavilo záujem o kúpu jedinej hlinikárne v Taliansku ďalších päť firiem. Švajčiarska spoločnosť od svojej požiadavky nemieni ustúpiť a je ochotná predložiť ponuku na kúpu len v prípade, ak jej vláda garantuje upravené ceny energií. Argumentuje, že pri súčasných cenách by hlinikáreň akurát ďalej vykazovala straty, čo je aj hlavný dôvod, pre ktorý sa materská firma z USA rozhodla taliansky závod zatvoriť.
Ministerstvo priemyslu oponuje a tvrdí, že cena za elektrinu vo výške 25 eur za jednu megawatthodinu (MWh), ktorú Glencore žiada, je príliš nízka a nezodpovedá ani priemeru v Európskej únii. Talianska vláda švajčiarskej firme ponúkla cenu 35 eur/MWh, čo je polovica z 70 eur/MWh, ktoré platia za elektrinu talianske domácnosti.
Zatvorenie hlinikárne na Sardínii bude ďalšou ranou pre ekonomiku ostrova, ktorý sužuje 15-% nezamestnanosť, čo je omnoho viac než celonárodný priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy