Rokovanie o zákone o obchodovaní s emisiami prerušili

MŽP s rezortom financií ešte dorieši, kde majú skončiť výnosy z predávaných emisných kvót

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 28. septembra (SITA) – Kabinet v piatok prerušil rokovanie o novom zákone, podľa ktorého sa má od začiatku budúceho roka aj na Slovensku obchodovať s emisiami podľa nových pravidiel Európskej komisie. „Dohodli sme sa, že ten zákon pôjde v skrátenom legislatívnom konaní, sú tam otvorené otázky hlavne voči priemyslu a Asociácii zamestnávateľských zväzov a RÚZ, ktoré nie sú doriešené,“ povedal po rokovaní vlády šéf envirorezortu Peter Žiga.

Podnikateľský sektor v rámci vnútroštátnych emisií v obchodovacích obdobiach dostával emisie pridelené, takže za ne neplatil. Podľa nových pravidiel EK niektoré podniky, predovšetkým v oblasti výroby elektrickej energie, už emisie budú kompletne nakupovať a niektoré výrobné podniky budú musieť časť nakupovať a časť dostanú. Podstatným dôvodom prerušenia rokovania bola aj diskusia s ministrom financií, kde majú skončiť utŕžené peniaze za emisie. „S ministrom financií sme debatovali aj z hľadiska priorít budúcoročného rozpočtu, takže sme sa dohodli, že to v krátkom čase vyriešime,“ vysvetlil Žiga. Ministerstvo životného prostredia by chcelo z peňazí podporovať schémy štátnej pomoci a poskytovať z nich pôžičky alebo nenávratné granty. Spoločnosti by ich mohli využiť na nákup technológií, ktoré budú produkovať menej CO2. V budúcnosti by tak platili menej.

Od začiatku budúceho roka budú platiť nové pravidlá bezodplatného prideľovania emisných kvót pre všetky členské štáty únie. Vybrané prevádzky priemyselných odvetví dostanú spočiatku buď 100 percent, alebo časť emisných kvót EUA zadarmo. Neskôr však bude počet kvót klesať a firmy ich budú musieť nakupovať, alebo modernizovať svoje technológie, aby znížili produkciu CO2. Cieľom Európskej schémy obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov je nákladovo efektívnym spôsobom znižovať emisie CO2 v priemysle. Slovenská republika musí pre nové pravidlá do konca tohto roka harmonizovať národnú legislatívu s legislatívou EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy