Ranné správy od Jonathana Millera

Po včerajšom schválení španielskeho rozpočtu na rok 2013 na trhoch panuje nervozita. Vláda plánované opatrenia schválila pred dnešným zverejnením výsledkov záťažových testov bánk, ktoré sa očakávajú po uzavretí obchodovania španielskeho IBEX. Ekonómovia na strane predaja znižujú svoje odhady rastu HDP av roku 2014 očakávajú pokles. Španielsko o finančnú pomoc ešte nepožiadalo, ak však prostriedky požadované na vyčistenie bankového systému prekročia výšku prostriedkov skoršieho bankového fondu, Španieli o ňu nakoniec pravdepodobne požiadajú. Európske indexy zaznamenali rôznorodý pohyb – CAC 40 vzrástol o 0,72% a holandský AEX o 0,33%. Španielsky IBEX a švédsky OMX uzavreli nižšie, IBEX o -0,15% a OMX -0,42%. Kurz EUR/USD sa opäť vyšplhal nad hranicu 1,29 na 1,2934.

Ázijské ekonomické údaje sa počas nočnej seansy znovu ukázali slabé, chabé dáta by tak mohli byť podnetom pre ďalšie stimuly od vlády. Japonské ekonomické údaje sa rôznia, na jednej strane vzrástla zamestnanosť a maloobchodný predaj, na druhej strane poklesla priemyselná výroba a výrobný PMI (index nákupných manažérov). Podľa väčšiny analytikov predajné strany budú japonské hospodárstvo v tomto štvrťroku oslabovať. V Číne obchodníci zvyšujú svoje stávky na to, že dôjde k ďalšiemu znižovaniu minimálnych rezerv alebo dokonca zníženiu úrokových sadzieb v snahe povzbudiť stagnujúcu ekonomiku. Akciové indexy sa obchodujú rôzne, Nikkei klesol o -0,64%. Hang Seng vzrástol o 0,35% a posilnil aj austrálsky ASX, konkrétne o 0,11%. Hlavné ázijské meny tiež posilnili, najväčší nárast zaznamenal kurz NZD/USD, a to o 0,47%, AUD/USD stúpol o 0,21%.

Americké údaje, ktoré boli včera zverejnené, sa ukázali byť slabé, a zvýšili tak pravdepodobnosť ďalšieho kvantitatívneho uvoľňovania. Zlá situácia s HDP totiž zatienila pokles množstva nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Údaje z bytového sektora sú tiež chabé – počet nedokončených predajov domov klesol viac, než sa očakávalo, a prepad zaznamenali aj objednávky tovarov dlhodobej spotreby. Rizikové aktíva, a akcie predovšetkým, posilňovali, najväčší nárast zaznamenal index Nasdaq, a to 1,39%. Index S&P 500 vzrástol o 0,96%, Dow Jones o miernych 0,54%. Energetické komodity a drahé kovy v rámci očakávaní ďalších stimulov od ázijských vlád posilnili – ropa o 0,53% na 92,34 dolárov za barel. Striebro sa vyšplhalo o 0,55%, zatiaľ čo zlato o skromných 0,14% na 1783 za trójsku uncu. Zo soft komodít si viedli najlepšie kávové futures, ktoré posilnili o 2,86%.

Súvisiace články

Aktuálne správy