Hodnota LEI eurozóny v auguste vzrástla prvýkrát po 6 mesiacoch

Brusel 26. septembra (TASR) – Dôležitý ukazovateľ ďalšieho vývoja v eurozóne index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index, LEI) v auguste vzrástol, prvýkrát po šiestich mesiacoch.
Z najnovších údajov vyplýva, že hodnota indexu LEI, ktorý zostavuje výskumný ústav Conference Board a predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa v prípade eurozóny v auguste 2012 zvýšil medzimesačne o 0,6 % na 105,3 bodu.
Na ilustráciu, v júli hodnota indexu stagnovala a v júni klesla o 0,2 %. Podľa Jeana-Clauda Maniniho, hlavného analytika Conference Board pre Európu, dôvodmi pozitívneho augustového vývoja LEI boli rast akciových trhov a zvýšenie podnikateľskej dôvery v menovej únii. Upozorňuje však, že je príliš skoro interpretovať tento výsledok ako známku stabilizácie či signál zotavovania, pretože čiastkové indikátory, ktoré mapujú vývoj vo výrobnej sfére či dôveru spotrebiteľov, klesli.
Index LEI vychádza z ôsmich ukazovateľov, ktoré hodnotia ekonomickú aktivitu v eurozóne, ako sú napríklad index ekonomického sentimentu, index nových objednávok na produkty z eurozóny, index nákupných manažérov a ďalšie významné indikátory.

Súvisiace články

Aktuálne správy