Perspektíva pre vývoj ziskovosti bánk je skôr negatívna

Perspektíva pre vývoj ziskovosti bankového sektora je v najbližších mesiacoch podľa Národnej banky Slovenska skôr negatívna. Ako ďalej konštatuje v správe o stave a vývoji finančného trhu za prvý polrok 2012, väčšina z trendov, ktoré negatívne pôsobia na ziskovosť bánk, bude pretrvávať a viaceré z nich sa pravdepodobne ešte zvýraznia. Ziskovosť z prvého polroka sa vyvíjala negatívne, keď medziročne poklesla o 36,4 % na 274,5 mil. eur.

Na minuloročný výrazne pozitívny výsledok vplývali podľa centrálnej banky viac menej jednorazové akciové, resp. podielové výnosy v niektorých bankách. Bez týchto vplyvov by ziskovosť medziročne poklesla o 25 %. Zároveň je ale ziskovosť k júnu 2012 takmer o polovicu vyššia, ako banky dosiahli v krízovom roku 2009, a o 14 % vyššia ako v roku 2010.

Pokles ziskovosti je spojený aj s niektorými novými trendmi v štruktúre ziskovosti. Banky prvýkrát pocítili zavedenie bankového odvodu, ktorý v prvom polroku tvoril približne 12 % z celkového zisku bánk pred zdanením. Zároveň pokračoval rast nákladov na precenenie dlhových cenných papierov. Aj keď výška strát z týchto operácií bola podstatne nižšia ako na konci roka 2011 a straty sa koncentrovali v niekoľkých bankách. V prvom polroku 2012 väčšina bánk v sektore zaznamenala nárast nákladov na kreditné riziko pre vyššie pokrytie zlyhaných úverov opravnými položkami.

Z pohľadu rastúceho zamerania bánk na sektor domácností v posledných rokoch je podľa národnej banky dôležitý medziročný pokles úrokových príjmov z tohto sektora, ktoré tvoria podstatnú časť príjmov bánk. Aj keď samotný pokles nie je významný, dôležitý je najmä pokračujúci klesajúci trend. Banky pociťovali najmä spomaľovanie úverovania a stále silnú konkurenciu na trhu úverov a vkladov, ktorá tlačí na úrokové marže bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy