Belgickí obchodníci so zlatom sú podozriví z prania špinavých peňazí

Brusel 26. septembra (TASR) – V Belgicku možno prepierať špinavé peniaze, uviedla dnes rozhlasová a televízna stanica RTBF. S odvolaním sa na zistenia flámskeho denníka De Tijd sa tak vraj deje vďaka nekontrolovaným nákupom zlata, čím Belgicko porušuje európsku legislatívu.
Prepieranie špinavých peňazí je možné vďaka dieram v belgických zákonoch, uviedla dnes RTBF na svojej internetovej stránke. Pripomína, že antverpské súdy v súčasnosti vyšetrujú prípad spojený s jedným z najväčších obchodníkov so zlatom na svete, ktorého vlaňajší obrat dosiahol 1,7 miliardy eur.
Podľa denníka De Tijd prostredníctvom nemenovaného obchodníka so zlatom so sídlom v Antverpách, ktoré je svetovým centrom pre obchodovanie s diamantmi, ale aj so zlatom, predstavitelia zločinných organizácií mohli prepierať veľké sumy peňazí. Bolo to možné vďaka tomu, že nezákonne získané zlato možno v Belgicku bez problémov odkúpiť.
Denník uviedol, že "pracovná schéma" pre kriminálnikov je jasná. Obchodníci so zlatom sa nepýtajú, odkiaľ tovar pochádza, predajca dostane peniaze v hotovosti a vykúpené zlato vchádza do oficiálneho obehu tovarov. Je to možné aj vďaka tomu, že belgické zákony nespresňujú maximálne možné sumy, ktoré možno vyplatiť výmenou za zlato.
Druhú legislatívnu dieru predstavuje skutočnosť, že ak sa úradom, napríklad belgickej centrálnej banke, ktorá zlato kupuje aj od profesionálnych obchodníkov, zdá podozrivá niektorá z obchodných transakcií, obchodníci nie sú povinní prezradiť zdroj svojich nákupov. Obchodníci so zlatom nemajú povinnosť nahlásiť podozrivých predajcov špeciálnym policajným útvarom zameraným na boj proti prepieraniu špinavých peňazí.
"Európska smernica špecifikuje, že všetci obchodníci s tovarmi sú považovaní za potenciálnych partnerov na odhaľovanie praktík na prepieranie špinavých peňazí," uviedol pre denník Francois Parisis právnik zo súkromnej banky Puilaetco Dewaay. Dodal, že Belgicko na zoznam profesií, ktorých sa táto smernica týka, nezaradilo obchodníkov so zlatom, ale iba obchodníkov s diamantmi. Aj napriek tomu, že belgický štát týmto zákrokom nezískal nič.
Ak má belgická polícia možnosti pokutovať obchodníkov s diamantmi pre podozrenie z nelegálnych obchodných praktík, v prípade obchodovania so zlatom sú policajti bezmocní.

Súvisiace články

Aktuálne správy