Aussie dočasne stráca dych

Austrálsky dolár pokračuje vo výraznejšej korekcii po tom, ako v polovici septembra dosiahol maximálne úrovne zo začiatku augusta a to na úrovni 1.06 AUD/USD. Ako sme spomínali v predchádzajúcej analýze, austrálska mena rastie vtedy, keď je svetová ekonomika v dobrej kondícii. Momentálne sa však do popredia znovu dostávajú problémy Grécka, kde tamojší štátny deficit bude na úrovni 20 mld. EUR, čo je viac ako limit stanovený pre poskytnutie ďalšej tranže a súčasná situácia v Európe je opäť napätá. Taktiež Španielsko odkladá to, čo mnohí alaytici vedia, že musí prísť a síce oficiálne požiadanie o poskytnutie finančnej pomoci pre túto krajinu.

Včera sme boli svedkami nie príliš pozitívnych slov z úst prezidenta Fed of Philadelphia Plossera, ktorý povedal, že nový program nákupu dlhopisov pravdepodobne nepodporí ekonomický rast tak ako sa očakávalo. Poklesom reagovala nielen komoditná mena AUDUSD, ale tiež ropa WTI ktorá od včerajška stratila už -2.2 % a je na momentálnej úrovni 90.60 USD/barel. AUDUSD sa tak dostalo na 2 týždňové minimálne úrovne, pretože problémy s riešením dlhovej krízy v eurozóne momentálne odčerpávajú dopyt po rizikovejších aktívach.

Z technického hľadiska vidíme na dlhodobom grafe, že po dosiahnutí formácie dvojitého vrcholu sme v polovici septembra zamierili ku korekcii a pod vplyvom súčasných fundamentov, očakávame pravdepodobný scenár poklesu niekde nad úroveň pivotu 1.009 bodov, označeného modrou farbou. Ak táto supportná úroveň odolá príde k opätovnému rastu a možnému atakovaniu rezistentných úrovní.

Technická analýza:

Úrovne odporu: 1.085 a 1.062

Úrovne podpory: 0.965 a 0.9385

Stredná hodnota obratu (pivot): 1.009

Graf vývoja menového páru AUD/USD:

Súvisiace články

Aktuálne správy