Môže ropa vzrásť?

Cena čierneho zlata padla už piaty krát za posledných šesť dní. Zapríčinili to hlavne nižšie hodnoty podnikateľskej klímy z Nemecka, ktoré poklesli zo 102.3 bázických bodov na úroveň 101.4 báz. bodov, čo je od apríla tohto roku zhoršenie už piaty krát po sebe a celkovo je to najnižšia hodnota od marca roku 2010. Taktiež tomu napomohol silnejúci dolár, ktorý posilnil voči euru už približne o 0.5 %. Rovnako rope nedopomohla ani nerozhodnosť nemeckej kancelársky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, ktorí sa nedokážu dohodnúť na vytvorení bankovej únie a tým sa dlhová kríza v Európe bude naďalej len prehlbovať. Na základe týchto správ sú investori skeptický ohľadne ďalšieho rastu nielen na komoditných trhoch.

Z technického hľadiska dnes môže ropa porásť na nové úrovne rezistencie 92.6 respektíve 93.8 USD/barel, vyznačené zelenou líniou a vymazať tak časť strát z predchádzajúceho týždňa. Alternatívny scenár je, že sa ropa sa dostane na hladinu pivotu 90.95 USD/barel, po prerazení ktorej môže  ďalej klesať až na supportné úrovne 90 a 88.95 USD/barel.

Technický indikátor RSI je v neutrálnej polohe, ale skôr naklonený k nákupu. Pre dnešný deň bude dôležitý support na úrovni 90.85 dolára, po dosiahnutí tejto hodnoty sa môže ropa odraziť a zamieriť smerom nahor.

Technická analýza:

Úrovne odporu: 92.6, 93.8 a 94.4

Úrovne podpory: 90 a 88.95

Stredná hodnota obratu (pivot): 90.95

Graf vývoja severoamerickej ľahkej ropy WTI:

Súvisiace články

Aktuálne správy