Španielske banky budú potrebovať na rekapitalizáciu 50 až 60 mld. eur

Madrid 21. septembra (TASR) – Španielske banky budú potrebovať kapitálovú injekciu v objeme 50 až 60 miliárd eur, tvrdí agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z bankového systému.
Podľa týchto zdrojov výsledok záťažového testu, ktorý centrálna banka oficiálne zverejní 28. septembra, pravdepodobne ukáže, že bankám chýba kapitál zhruba v uvedenom rozsahu.
Španielsko sa ocitlo začiatkom roka v centre pozornosti, keď sa ukázalo, že jeho banky evidujú toxické realitné aktíva v hodnote približne 185 miliárd eur a budú preto potrebovať veľkú kapitálovú injekciu.
Podľa zdrojov zo Španielska centrálna banka začala už vo štvrtok (20. 9.) informovať banky o výsledkoch záťažového testu a do pondelka (24. 9.) chce s nimi oboznámiť všetky finančné ústavy.
Výsledky testu sa zhodujú s predbežným júnovým odhadom. Poslúžia ako podklad na výpočet, koľko financií zo záchranného úveru vo výške 100 miliárd eur budú banky v krajine potrebovať na rekapitalizáciu.
Vláda v Madride v júni požiadala eurozónu o záchranný úver pre svoje banky, ale váha, či má požiadať aj o nákup svojich dlhopisov Európskou centrálnou banku (ECB). Jej pomoc bude totiž spojená so zavádzaním úsporných opatrení a reforiem.
"Dozvieme sa to v nasledujúcich dňoch, do týždňa. Bude to suma približne 70, 75 alebo 80 miliárd eur," uviedol Francisco González, predseda banky BBVA, v súvislosti s výsledkami testu. Dodal, že v tejto sume je zarátaných aj 20 miliárd eur, ktoré už vláda poskytla najproblematickejším bankám, aby zabránila ich kolapsu. To znamená, že zvyšné banky budú potrebovať ešte 50 až 60 miliárd eur.
Hovorkyňa ministerstva hospodárstva pripomenula, že uvedené čísla sa zhodujú s odhadom šéfa rezortu Luisa de Guindosa, ktorý už v júni predpovedal, že španielske banky potrebujú menej ako 100 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy