Kurz eura oslabil na 1,2950 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 20. septembra (TASR) - Spoločná európska mena sa dnes dostala pod tlak. Príčinou boli slabé makroekonomické údaje a sklamanie z výsledkov aukcie španielskych dlhopisov.

Frankfurt nad Mohanom 20. septembra (TASR) – Spoločná európska mena sa dnes dostala pod tlak. Príčinou boli slabé makroekonomické údaje a sklamanie z výsledkov aukcie španielskych dlhopisov.
Kurz eura dnes klesol až na 1,2920 USD/EUR, čo je najmenej za týždeň. Euro neskôr zmazalo časť strát a podvečer sa predávalo po 1,2950 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2954 (v stredu: 1,3002) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7720 (0,7691) eura.
Podľa maklérov je príčinou 1-centového oslabenia spoločnej meny predovšetkým zníženie rizikového apetítu investorov. K tomu prispeli slabé makroekonomické údaje z Ázie aj Európy. Aktuálne čísla týkajúce sa japonského zahraničného obchodu a nálady v čínskom priemysle signalizujú oslabenie ekonomiky. Podobne aj v eurozóne klesol pozorne sledovaný index nákupných manažérov.
Tlak na euro ešte zvýšila aukcia španielskych dlhopisov. Madrid síce získal z predaja 3- a 10-ročných dlhopisov o niečo viac, než plánoval, ale výnos 3-ročného dlhopisu vzrástol.

Súvisiace články

Aktuálne správy