Korekcia alebo Rally ?

Hlavný akciový index SPX (SP500) sa po silnom raste minulý týždeň usadil nad úrovňou 1455 bodov. Tento level pár krát udržal býky v hre a stále bráni väčšej korekcii na trhu. Dnešné otvorenie trhov vypadá pozitívne, nahor tlačia akcie hlavne správy o novom objeme kvantitatívneho uvoľňovania od Bank of Japan. To stačilo na silný rast akcií v ázijskom regióne a prenieslo sa aj na americké futures. Naopak, európske akcie nám jemne korigujú, avšak pravdepodobne po otvorení amerických parketov uvidíme skúpenie tohto prepadu.

Na devízovom trhu však vidíme prepad EURUSD ako aj komoditných mien, čo naznačuje horšiu náladu, ako minulý týždeň. Býky na americkom akciovom trhu preto musia byť opatrné, hoci technická aj fundamentálna situácia stále praje ďalšiemu rastu. Futures na SP500 tak boli voči rannému prepadu EURUSD imúnne a pokračujú v pozitívnom teritóriu. Pred otvorením amerických trhov tak je výhľad stále v prospech rastu. O 14.30 sme videli dáta z USA, v podobe stavebných povolení. Tie skončili mierne nad konsenzom. Výsledok 0.8M oproti očakávaniam 0.79M je však horší ako predchádzajúci údaj 0.81M. Horšie údaje tak podporia odraz akcií.

Technicky sa ESZ2, teda decembrový kontrakt na SPX, vymanil z klesajúceho krátkodobého trendu a stále sa nachádza nad 1455 bodmi. Pokiaľ sme nad touto modrou linkou je trend býčí. Najbližšie by sa akcie mohli pokúsiť o zdolanie minulotýždňových maxím na 1460 bodoch s potenciálom posunu topov až na 1480/1500 bodov. Tieto linky sú na grafe vyobrazené zelenými linkami.

Alternatívnym scenárom by bola silnejšia korekcia a zdolanie 1455. To by mohlo vyústiť v pokles indexu až na predchádzajúce minimá 1440 bodov, resp. ešte nižšie na 1430 bodov (červené linky).

Súvisiace články

Aktuálne správy