Vláda v Paríži schválila fiškálny pakt, v októbri ho pošle parlamentu

Paríž 19. septembra (TASR) – Francúzska vláda dnes vyzvala poslancov, aby ratifikovali európsku fiškálnu zmluvu, ktorá je dôležitým krokom v boji s dlhovou krízou eurozóny. Kabinet premiéra Jeana-Marca Ayraulta dnes tzv. fiškálny pakt schválil a na budúci týždeň ho predloží parlamentu. Ukazuje sa ale, že niektorí poslanci vládnej Socialistickej strany majú voči nemu výhrady a odmietajú ho podporiť.
Rozpočtový pakt, za ktorý spolu s ostatnými európskymi lídrami na júnovom summite hlasoval aj francúzsky prezident Francois Hollande, predloží kabinet v Paríži parlamentu 2. októbra. Viacerí socialistickí poslanci, napríklad Marie-Noelle Lienemannová a Jerome Guedj, ale tvrdia, že požadované úsporné opatrenia sú v rozpore s kampaňou socialistov pred májovými prezidentskými voľbami.
Za fiškálny pakt by však mohli zahlasovať poslanci z opozičnej strany bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý sa na jeho príprave podieľal.
V každom prípade rozkol v Hollandeho vládnej strane poukazuje na rastúce politické problémy, ktorým musí čeliť v čase, keď sa snaží udržať dôveru v druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny, a to ako zo strany investorov, tak partnerov v eurozóne.
Francúzsko, ktoré od roku 1974 nemalo vyrovnaný rozpočet, sľúbilo, že zníži svoj rozpočtový schodok z vlaňajších 5,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 4,5 % HDP v tomto roku a na 3 % v roku 2013 a postupne do roku 2017 by malo dosiahnuť vyrovnaný rozpočet.
Hollande už oznámil, že jeho vláda plánuje zvýšiť dane a znížiť výdavky, aby získala 30 miliárd eur a splnila tak rozpočtové ciele.
Zmluvu o rozpočtovej disciplíne presadilo Nemecko ako podmienku ďalšej finančnej podpory zadlženým štátom. Pakt nadobudne platnosť potom, ako ho ratifikuje 12 zo 17 členov menovej únie. Polovica z nich, vrátane Nemecka, ho už podporila.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy