Ranné správy od Jonathana Millera

Zdá sa, že Draghiho riešenie prestalo účinkovať. Výnosy štátnych dlhopisov sa vracajú k rastúcemu trendu a CDS spready sa zväčšujú v Španielsku, Portugalsku i Taliansku. Momentálne zostáva nezodpovedaných mnoho politických otázok, čo má vplyv na ochotu riskovať, aj vzhľadom k nestálosti talianskej a gréckej koalície. Chuť riskovať zaháňa aj otázka, či španielsky premiér Mariano Rajoy požiada o ďalšiu finančnú pomoc a ako sa Európa zomkne, aby mohla zaviesť prorastové opatrenia naprieč svojimi ekonomikami. Taliansky MIB tiahol indexy nadol s poklesom -2,39%, Euro Stoxx 50 sa prepadol o -1,17%. Francúzsky CAC 40 bol hneď za ním a klesol o -1,15%. EUR/USD po prepade pod hranicu 1,31 zostáva takmer nezmenený na 1,3046.

Napätie v Ázii rastie, spor medzi Japonskom a Čínou o súostrovie Senkaku dosiahol na oboch stranách už úrovne národných protestov. Čína ostro skritizovala japonskú anexiu ostrovov a hrozí odňatie sa 230 mld dolárov v japonských dlhopisoch, ktoré vlastní. Dnes skončilo dvojdňové stretnutie japonskej centrálnej banky. Ekonómovia rovnako ako obchodníci zvyšujú stávky na to, že banka po obdobných krokoch ECB, Fedu a čínskej centrálnej banky tiež oznámi ďalšie uvoľňovanie. Väčšina hlavných ázijských indexov vďaka očakávaniu menového uvoľňovania posilnila, najmä austrálsky ASX s nárastom 0,30% a Hang Seng s 0,28%. Nikkei vzrástol o 0,20% a japonský jen tiež posilnil – kurz USD/JPY oslabil o -0,20% na 78,680.

Po neblahej európskej seanse uzavreli americké indexy rôzne, Dow Jones si viedol najlepšie s nárastom 0,09%. Nasdaq a S&P 500 naopak mierne oslabili, a to o -0,03% a -0,13%. Prvotná úľava a rast po oznámení menového uvoľňovania odznieva a otázkou zostáva, do akej miery bol rast začlenený obchodníkmi ešte pred oznámením kvantitatívneho uvoľňovania 3. Rizikové aktíva oslabili, najväčší pokles zaznamenala cena ropy WTI, ktorá v pondelok klesla o 4 doláre za barel a po premenlivom včerajšku o ďalšie dva doláre, potom sa vyšplhala späť na 96dolarovú hranicu. Obilie vedie poľnohospodárske komodity nahor, futures na sójové bôby posilnili o 1,42%, pšenica o 1,24%.

Súvisiace články

Aktuálne správy