Ďalšie kolo nákupu dlhopisov americkej ekonomike príliš nepomôže

Washington 16. septembra (TASR) – Nákup dlhopisov americkej ekonomike príliš nepomôže, tvrdí jediný člen menovej rady americkej centrálnej banky (Fed), ktorý hlasoval proti tretiemu kolu kvantitatívneho uvoľňovania (QE3), Jeffrey Lacker. Dodal, že program zvyšuje inflačné riziká.
Lacker je prezidentom richmondského Fedu a ako jediný člen Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC) sa postavil proti programu QE3, v rámci ktorého bude Fed mesačne nakupovať dlhopisy kryté hypotékami za 40 miliárd USD (31 miliárd eur). Program má trvať, až kým sa situácia na trhu práce viditeľne nezlepší. FOMC schválil tretie kolo výkupu dlhopisov v pomere hlasov 11 ku 1.
Rozhodnutie Fedu podporilo akciové trhy po celom svete, viedlo k oslabeniu dolára a zdraženiu komodít.
Lacker vo svojom vyhlásení, zverejnenom v sobotu (15. 9.) uviedol, že zlepšovanie situácie na trhu práce brzdia faktory, ktoré Fed nemôže ovplyvniť. Lacker sa tiež postavil proti tomu, aby Fed predĺžil svoj prísľub, že podrží krátkodobé úrokové sadzby na nízkej úrovni do polovice roka 2015. To je o 6 mesiacov viac, než Fed pôvodne plánoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy