Grécko dostane viac času, ale nie peňazí

Viedeň 16. septembra (TASR) – Grécko dostane viac času na splatenie úverov, ktoré dostalo od medzinárodných veriteľov, vyhlásila rakúska ministerka financií Maria Fekterová. Dodala však, že toto predĺženie bude "výdavkovo neutrálne", čo znamená, že Atény nedostanú viac peňazí, než bolo dohodnuté v rámci druhého záchranného balíka.
Grécko je aktuálne na pokraji platobnej neschopnosti. Je totiž už vyše dva roky plne závislé od záchranných úverov od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). Vyplatenie ďalšej časti z finančnej pomoci sa však odsúva, pretože sa čaká na správu delegácie takzvanej Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a MMF, hodnotiacu dodržovanie podmienok záchranného programu. Pozitívne hodnotenie Trojky je nevyhnutné pre vyplatenie ďalšej tranže vo výške 31 miliárd eur.
Veritelia chcú pred vyplatením ďalších peňazí, aby grécka vláda schválila ďalší úsporný program, ktorý má v rokoch 2013 a 2014 ušetriť 11,5 miliardy eur. Program tiež musí odobriť Trojka.

Súvisiace články

Aktuálne správy