Tlačenie peňazí pomáha len bohatým, keby som bol Bernanke, odstúpim

Centrálne banky degradovali na "tlačiarne peňazí", ktoré poškodzujú ekonomiky, tvrdí legendárny investor Marc Faber.

New York 16. septembra (TASR) – Centrálne banky degradovali na „tlačiarne peňazí“, ktoré poškodzujú ekonomiky, tvrdí legendárny investor Marc Faber. Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Ben Bernanke by mal podľa neho rezignovať.
Bernanke je jedným z hlavných zástancov ultraexpanzívnej menovej politiky, ktorá je zodpovedná za poslednú finančnú krízu, upozornil Faber. „Keby som to takto pokazil ako Bernanke, určite by som rezignoval. Táto stratégia Fedu zvyšovať ceny aktív, a takto vytvárať bohatstvo je absurdná – takto to nefunguje. Je to krátkodobé oživenie, po ktorom príde zrútenie.“
Faber sa preslávil tým, že predpovedal prepad búrz v roku 1987. „Dôsledkom tohto neobmedzeného kvantitatívneho uvoľňovania, teda nákupu cenných papierov krytých hypotékami, a pokračovania operácie Twist je len to, že ceny aktív rastú“ a tieto peniaze pomáhajú bohatnúť bohatým, nepodporujú reálnu ekonomiku, tvrdí Faber. Posledné kolo kvantitatívneho uvoľňovania (QE) podľa neho nijako nepomôže obyčajným ľuďom.
„QE pomáha bohatým ľuďom, ktorých ceny ich aktív rastú,“ ale nepomôže „normálnym ľuďom, ktorí čelia rastu životných nákladov z dôvodu rastu cien“. Dodal, že QE podporuje len malú časť ekonomiky, ktorá prudko rastie, naopak väčšinu ekonomiky ničí.
Bernanke vo štvrtok (13. 9.) ohlásil ďalšie kolo QE, v rámci ktorého bude Fed mesačne nakupovať dlhopisy kryté hypotékami za 40 miliárd USD (31 miliárd eur). Program bude trvať dovtedy, kým sa nezlepší situácia v ekonomike a zamestnanosť nebude trvale rásť.
„Za túto krízu sú zodpovední títo tlačiari peňazí. Ak budeme pokračovať v tejto expanzívnej menovej politike, nečaká nás fiškálny útes, ale fiškálny Grand Canyon,“ uviedol Faber na margo ďalšieho zadlžovania štátov.
S Faberom nesúhlasí napríklad Mike Konczal z Roosevelt Institute. QE podľa neho pomôže aj bežným ľuďom. Poukázal na to, že monetárne stimuly vedú k znižovaniu nezamestnanosti, čo podporí budúci rast. Menová politika bola podľa Konczala v posledných rokoch príliš prísna. „Boli sme svedkami prepadu HDP, stagnácie a poklesu miezd a vysokého nárastu nezamestnanosti. Blahobyt sa rúca pre kolaps realitného trhu a vysokú nezamestnanosť.
Podľa Fabera sú takéto názory chybné. Upozornil na to, že Konczal a jemu podobní by rovnakú vec hovorili aj v roku 2001, kedy nízke úrokové sadzby nafúkli najväčšiu realitnú bublinu v dejinách USA, ktorej spľasnutie spôsobilo v roku 2008 finančnú krízu. „Príčinou hospodárskej krízy západného sveta je to, že na vládu pripadá 50 % a viac ekonomiky. To je rakovina, ktorá ľuďom berie slobodu.“

Súvisiace články

Aktuálne správy