Zákon o neprimeraných podmienkach reťazcov Billa kritizuje

Vláda by sa podľa predstaviteľov reťazca Billa mala viac zamerať na podporu domácich producentov, aby dokázali konkurovať zahraničným výrobcom.

opakovaná správa

BRATISLAVA 16. septembra (SITA) – Zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných reťazcoch, o ktorom by mal parlament hlasovať v najbližších dňoch je podľa predstaviteľov spoločnosti Billa proti obchodu samotnému. Ako na piatkovom stretnutí s novinármi uviedol Juraj Hodul, vedúci oddelenia nákupu čerstvých potravín spoločnosti Billa, zákon môže skomplikovať voľný pohyb tovaru, zvýšiť transakčné náklady, a tým pádom znížiť efektivitu predaja, čo by mohlo mať za následok len ďalší nárast cien potravín. „Komplikovanejšie znamená drahšie,“ doplnil Hodul. Vláda by sa podľa neho mala viac zamerať na podporu domácich producentov, aby dokázali konkurovať zahraničným výrobcom.

Kriticky sa Hodul vyjadril k zákazu interných kontrol odberateľa u dodávateľa, ktorý zavedie prijatie pripravovaného zákona. Uviedol, že pokiaľ dodávateľ nemá čo skrývať, nemalo by mu toto opatrenie prekážať. Svoje tvrdenie obhajuje tým, že kvalitatívne normy samotného reťazca sú prísnejšie , ako určuje legislatíva.

Cieľ ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka dostať v priebehu 4 až 6 rokov na pulty obchodov 80 % slovenských potravín hodnotí Billa pozitívne. Avšak zdôrazňuje, že dodávatelia ešte nie sú kapacitne pripravení dodať na trh také množstvo potravín v požadovanom množstve a kvalite. „To, čo sa 10 až 15 rokov zanedbávalo, sa za také krátke obdobie nezmení,“ uzavrel Hodul. Podľa neho možnosti na rozvoj domácej produkcie na Slovensku určite sú, avšak rezignácia výrobcov vzhľadom na súčasnú situáciu v poľnohospodárstve je veľmi výrazná.

Súvisiace články

Aktuálne správy