Inflácia v USA je najvyššia za tri roky

Washington 14. septembra (TASR) – Spotrebiteľské ceny v USA vzrástli v auguste najprudšie za posledné tri roky. Hlavnou príčinou je zdraženie benzínu. Bez započítania volatilných cien energií a potravín však nič nesignalizuje zvyšovanie inflačných tlakov, čo dovoľuje americkej centrálnej banke (Fed), aby pokračovala vo svojej extrémne uvoľnenej menovej politike.
Index spotrebiteľských cien sa v auguste medzimesačne zvýšil o 0,6 %, informovalo americké ministerstvo práce. Na porovnanie, v júli spotrebiteľské ceny v USA stagnovali. Augustový nárast cien bol prvým za posledných 5 mesiacov a mierne prekonal očakávania ekonómov na úrovni 0,5 %.
Na ceny benzínu, ktoré zaznamenali najvyšší nárast (9 %) od júna 2009, pripadá až 80 % z augustového zvýšenia spotrebiteľských cien. Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú volatilné ceny energií a potravín, bola relatívne utlmená, keď na medzimesačnej báze dosiahla 0,1 % už druhý mesiac za sebou.
Medziročne sa spotrebiteľské ceny v auguste zvýšili o 1,7 %. To znamená, že medziročná miera inflácie zostáva pod 2-% cieľom Fedu. V porovnaní s júlom, keď dosiahla 1,4 %, sa však medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien mierne zrýchlilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy