Grécko by mohlo získať viac času na splnenie úverových podmienok

Nikózia 14. septembra (TASR) – Grécko možno získa viac času na splnenie podmienok v rámci druhého záchranného úveru, ak sa ukáže, že recesia je výraznejšia, než sa pôvodne čakalo. S väčším objemom financií od partnerov v eurozóne však počítať nemôže. Povedal to dnes holandský minister financií Jan Kees de Jager.
Ako uviedol, Grécko nemá veľa manévrovacieho priestoru v oblasti úpravy úverových podmienok. "Ak deficit bude v dôsledku poklesu ekonomiky horší, než sa pôvodne očakávalo, je možné, že Atény získajú viac času (na splnenie úsporných a reformných podmienok), no nie ďalšie peniaze," povedal minister.
Vysoko zadlžené Grécko sa už od mája 2010 drží nad vodou len vďaka zahraničnej pomoci, ktorú poskytli Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF). Podmienkou sú však veľmi nepopulárne úsporné opatrenia a hospodárske reformy.
Nová grécka vláda sa usiluje presvedčiť veriteľov, aby podmienky zmiernili, pretože recesia je horšia, než s akou sa počítalo pri uzatváraní úverových dohôd. Ide najmä o predĺženie lehoty na ušetrenie 11,5 miliardy eur z pôvodne stanovených dvoch na štyri roky, to znamená do konca roku 2016.
Podľa gréckeho premiéra Antonisa Samarasa potrebuje krajina "čas na nadýchnutie," aby mala priestor na návrat k rastu, čo jej zasa zjednoduší splácanie dlhov. Niektoré európske krajiny ale nie sú príliš ochotné na požiadavku pristúpiť, pretože sa obávajú, že by to znamenalo nalievanie ďalších peňazí do gréckej ekonomiky. Samaras však uviedol, že Grécko ďalšie peniaze od veriteľov potrebovať nebude. Očakávaný výpadok chce zafinancovať predajom krátkodobých dlhopisov.
Pokrok Atén v plnení úverových podmienok bude hlavným bodom dvojdňových diskusií európskych ministrov financií, ktoré sa dnes začínajú v cyperskej Nikózii. Zúčastnia sa na nich aj prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi a šéfka MMF Christine Lagardeová. Ďalším by mala byť situácia v Španielsku, pri ktorom zatiaľ nie je jasné, či tiež nepožiada o celkový záchranný úver pre svoju ekonomiku. Podľa Jana Keesa de Jagera je Španielsko na dobrej ceste (smerom von z krízy), no bude musieť naďalej pracovať na tom, aby presvedčilo trhy, že jeho kroky v oblasti hospodárskych reforiem, ako aj úsporné opatrenia, sú správne.

Súvisiace články

Aktuálne správy